Kuidas leida parim väligrill

Riina Luik
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Big Green Egg grilliga saab nii küpsetada, praadida kui ka grillida.
Big Green Egg grilliga saab nii küpsetada, praadida kui ka grillida. Foto: Homeyard

Meelepärase valimine on maitseasi, nii nagu sellel valmivad hõrgud paladki. Kuid ometi teab iga grillija, et grillil ja grillil on suur vahe. Söegrillide eelistajad on kaljukindlad, et söed on kuumemad ja paremad kui gaasigrilli tuli. Gaasigrilli eelistajad aga arvavad, et nende abiline on kõige mugavam ja vähem aega nõudev riistapuu. Puudega grillijad seevastu ülistavad puu põlemisel tekkivat head sütt ja võrratuid maitseomadusi, mida erinevad puuliigid küpsetistele annavad. Millist grilli siis valida?

Kiirgrill

Kellele: rõdul, terrassil ja piknikul grillija tele.

Omadused: nn ühekordseid grillpakendeid on äärmiselt lihtne kasutada, sest neid müüakse valmis stardikomplektina ja kasutajal jääb üle vaid tikku tõmmata. Tuleb oodata, kuni leegid on kustunud ja järele jäänud vaid hõõguv süsi ning alustada grillimist komplektiga kaasasoleval grillrestil.

Matkagrill

Kellele: looduses matkajatele, kalameestele, piknikule.

Omadused: kaasaskantavad,  kena välja nägemisega ja asjalikud grillid, mis mahuvad isegi seljakotti ning mille põhjaosa on kasutatav mitmeks otstarbeks. Tänu jalgadele (neid saab ka ära võtta) seisab grill kindlalt paigal. Roostevabast  terasest grill on eriti vastupidav, kergesti puhastatav ja elegantne.

Elektrigrill

Kellele: terrassil ja rõdul grillijatele.

Omadused: grill kuumeneb kasutusvalmiks (võimsus 2000 W) paari minuti jooksul ning parematel mudelitel on võimalus paindlikult temperatuuri  reguleerida. Äärmiselt mugav ja lihtne kasutada, ei vaja lisavarustust ning seda on kerge hooldada. Roostevaba grillrest ja põleti. On ka elektrigrillid, millel on kaasas rikkalik lisavarustus: laastutasku suitsuse maitse saamiseks, vokkpann, või isegi võimalus sellega kala suitsutada. Mitmel mudelil saab jalad eemaldada ja tõsta grilliosa lauale, otse sööjate keskele.

Puu- ehk BBQ grill

Kellele: aias või vabas looduses grillijale. Neile, kel on aega ja tõsist tahtmist grillimisest tõeline kunst teha ning kes panustavad söömisnaudingule.

Omadused: puudega köetav terasest grilliseade, mis mahutab suurema toiduainete koguse ja sobib hästi ära toitma suuremat seltskonda. Suitsukambris saab suitsutada nii liha kui kala või hoida soojas ja mahlasena juba valmis küpsetatud grillroad. Peaaegu kõik mudelid on varustatud termomeetriga.

Gaasigrill

Kellele: esteetikat ja stiili hindavale tõelisele grillisõbrale, kes raatsib veidi enam raha välja käia.

Omadused: leidub tõelisi disaingrille, mis oma roostevabast  terasest efektse vormiga on aias juba iseenesest pilkupüüdvad. Kuumeneb kiiresti, elektroonilise  või mehaanilise süütega, terasest portselankattega küpsetusrestide  ja malmist portselankattega  küpsetusplaadiga.  Enamikul mudelitel on mitu küpsetusrežiimi,  hea temperatuuri  reguleerimise  võimalus, termomeeter  ja mitu eri kõrgusel küpsetusresti. Mõnel mudelil saab kuppelkaane asendada sileda katteplaadiga  ja kasutada seda lauana.

Söegrill

Kellele: röstimise fanattidele, kes eelistavad kõige ehedamat grillimaitset.

Omadused: roostevabast terasest või emailitud alumiiniumist ümmargused  grillid, millest on saanud grillide sümbol. Küpsetustugevust saab reguleerida kaanel ja küttekolde all olevate õhutusavadega, olemas on ka tuhakast. Võib kasutada valmissütt või puubriketti (pole ette nähtud puude jaoks). Leidub nii ratastel kui jalal seisvaid variante. Võib julgelt väita, et mida odavama mudeliga on tegu, seda lühem on selle eluiga. Seevastu roostevabast terasest grillide eluiga küünib kuni kümne aastani.

Big Green Egg
Kellele: tõelistele grillisõpradele ja nõudlikele proffidele, kes tahavad katsetada ja kelle jaoks grillimine on nii kunst kui ka suur nauding. Seda peetakse praegu maailma parimaks suitsuahjuks-grilliks.

Omadused: see on esimene grill, millega saab grillida, praadida, küpsetada, hautada, suitsutada ja teha slow cooking’ut (v.a minimudel). Eriti multifunktsionaalne  on XL-mudel, millega saab grillida nii liha kui  õrnu languste, küpsetada krõbedakoorelist  leiba, valmistada pitsat või õrnu baguette’e, grillida samal ajal mitut kalkunit või aeglaselt küpsetada korraga kuni 15 kg liha. Kõigi viie Eggi mudelite standardvarustusse kuulub roostevabast terasest liuguks ja grillrest (23–55 cm), spetsiaalne ilmastikukindel temperatuurinäidik, multifunktsionaalne  malmist siiber ja väga tugev kahekordselt glasuuritud korpus, mis pakub maksimaalset  tuule- ja ilmastikukaitset.  XL-mudelil on olemas nii puidust kui sünteetilisest materjalist küljeriiulid. Kõik grillid on tugeva konstruktsiooniga  (grillide enda kaal on 15–105 kg) ja neil on piduriga pöördrattad.

NB! Ükskõik, millist grilli te ka- sutate, lugege alati enne läbi sellega kaasas olev kasutusjuhend, jälgige ohutusnõudeid ja säästke loodust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles