Vertikaalhaljastuse põnevad võimalused

, Estgarden maastikuehitajaitaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Külli Sepp

Vertikaalhaljastus on Eesti aiapildis olnud juba pikka aega – on ju elulõngade  ja metsviinapuudega kaetud  majaseinad meile tuntud juba lapsepõlvest. Tänapäeval ei piirdu seinte haljastamine vaid ronitaimedega katmisega, vaid vertikaalhaljastus on üks disainielemente.

Rohelise seina abil saab luua meeleolu väikesel rõdul või põnevaid modernsemaid lahendusi taimedest piirete näol suures aiaruumis. Ühtlasi pakub see võimalusi privaatsuse suurendamiseks, näiteks ridaelamu aiaosa eraldamiseks, kus kahelt  poolt  taimestatud  roheline  sein on huvitav lahendus mõlemale naabrile. Leiutatud on tehnilisi lahendusi, mis võimaldavad rohelist seina luua ka eritingimustes.

Vertikaalse taimeseina rajamise viis tähtsat tegurit

Päikesevalgus. Taim vajab vähemalt 4 t päikesevalgust  päevas. Parim viis selle tagamiseks on vertikaalse aia paigutamine avatuna lõuna suunas.

Vesi. Taim vajab kasvuks vett, kuid kuna seinapinnal on taimede kasvupinnast  vähe, tekib oht tavalisest kiiremaks kuivamiseks. Soovitus: hoia läheduses veevoolik või paiguta võimalusel kastmissüsteem. Lihtsaim viis on paigaldada tilkkastmisvoolik ja kui tegemist on rõdu või terrassiga, paigalda seina alla kindlasti ka äravoolurenn.

Taimede valik. Kuna mullakogus on väike, eelista pigem taimi, mis ei nõua paksu mullakihti. Arvesta, et taim, mille istutad, on elus ja alati muutuv. Soovitus: kasuta nii püsikuid kui ka suvelilli –  see tagab pideva õitseva seina. Kui oled algaja aiapidaja, siis maitsetaimede  puhul alusta lihtsamatest taimedest, millel väike juurestik, näiteks salat, petersell, till.

Materjalide valik. Seina rajamiseks on saadaval spetsiaalsed koos kastmissüsteemidega   vertikaalhaljastusmoodulid. Kui te ei soovi teha liigseid kulutusi, siis võite taimeanumateks  kasutada ka vanu plastkanne, pudeleid või purke. Neid seinale kinnitades saate huvitava värvilise lahenduse. Kasutada võib ka puidust kaubaalust.

Hooldus. Ükski taim ei saa läbi ilma hoolduseta – taimede käekäiku tuleb jälgida pidevalt. Hoolitse selle eest, et taimedel poleks haigusi ega kahjureid, kosuta neid korrapäraselt  toitainetega..

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles