Ross: meedia taastoodab Läti devalveerimispaanikat

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märten Ross.
Märten Ross. Foto: Peeter Langovits

«Viimasel paaril päeval on Läti majanduse väljavaadete kohta esitanud uusi spekulatsioone nii turuanalüütikud kui ka mõned vanema põlvkonna majandusmehed. Need sensatsioonimaigulised uudised on rahvusvahelises meedias hakanud iseennast taastootma ning pannud ilmselt tegutsema ka rahaturgude spekulandid,» ütles keskpanga asepresident Märten Ross Läti devalveerimispaanika kohta.


«Tegelikult ei ole Läti majanduses viimastel nädalatel midagi ootamatut juhtunud. Läti mitmed senised haavatavused on väga kiiresti kahanenud. Nii näiteks alaneb inflatsioon, aeglustub palgakasv ja Läti jooksevkonto on tegelikult ülejäägis. Läti majandus on seega väga oluliselt kohanenud. Nii on Lätil olemas võimalused majanduse kohandumistsükli läbimiseks. Meie hinnangul ei ole põhjust Läti rahapoliitilise raamistiku muutmiseks,» sõnas Ross.

Ta lisas, et mis puutub Eestisse, siis meie majandus on globaalsele kriisile väga hästi vastu pidanud. «Selleks on loonud aluse headel aegadel eelarves ja panganduses loodud väga oluline tugevusvaru. Panganduses on seetõttu enam kui piisavalt kapitali ja likviidsust, et säilitada täielik usaldusväärsus ka praegusel ajal,» ütles Ross.

Panga asejuht lisas, et eelmistel aastatel kogutud eelarvereservide tõttu on ka avaliku sektori eelarveolukord kindel ja stabiilne. «Eriti tuleb siin rõhutada valitsuse poolt juba astutud ja astutavaid samme, mille tulemusena on eelarvepositsiooni kohandatud juba 6 miljardi krooni ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles