Vaata, kas tunned erinevaid maasikasorte

Tiina Kaukvere
, Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikamüük Viljandi turul.
Maasikamüük Viljandi turul. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Ehkki üheks levinumaks maasikasordiks on «Polka», siis maitsvaid maasikasorte on veel mitmeid. Head lugejad, millised maasikataimed kasvavad teie aedades?

Honeoye

Erepunased ja suured viljad, mis on transpordile vastupidavad. Viljaliha on helepunane, mahlane ja maitsev. Maitse võib olla veidi hapukam. Tegemist on varavalmiva sordiga, mis valmib juuni lõpus. Taim on vastupidav hahkhallitusele, vastuvõtlik risoomhaigustele.

Rumba

Magusa maitsega varasepoolne maasikas. Viljaliha on helepunane, maasikas ise säravpunane. Marjad on keskmise suurusega või pigem suured. Suhteliselt ühtlase valmivusega, hea korjatavuse ja käitlemiskindlusega.

Aretatud Hollandis, kuid kasvatatakse Põhjamaades. Taim on hea saagikusega ja suhteliselt külmakindel.

Korona

Viljad on koonuse kujuga ja erepunased. Vilja tipuosa kipub enne täisküpsust valgeks jääma. Viljaliha on punane, hea aroomi ja maitsega.

Tegemist on varajase sordiga. Saagikus on keskmine.

Jonsok

Varajane sort. Marjad on ümarad, keskmise suurusega. Värv on tumepunane ja maitse hapukas. Marjade struktuur on tugev.

Polka

Marju saab juuli alguses. Tegemist ühe populaarsema sordiga. Viljad on säravpunased, väga maitsvad, suured ja üsna ühtlase valmivusega. Väga hea lauamari. Maasikad on magusad ja värske maitsega. Puhmas keskmise kasvutugevusega, tütartaimi annab rikkalikult. Saagikas taim.

Sonata

Suured marjad. «Polkast» heledamad, kuid säravpunased. Viljaliha roosa, mahlane ja väga maitsev. Hea korjatavuse ja käitlemiskindlusega. Varasepoolne, mõni päev varem kui «Polka», valmib juuli alguses.

Sort on ristand sortidest «Elsanta» ja «Polka». Istutada pisut harvemalt, kui tavaliselt.

Salsa

Saagikas, suureviljaline sort. Viljad on erepunased, säravad, suured, hea korjatavuse ja käitlemiskindlusega. Viljaliha on roosakasvalge ja mahlane. Puhmik on jõulise kasvu, püstise kasvulaadi ja helerohelise lehestikuga, annab rohkesti tütartaimi.

Florence

Hiline uudissort. Vili on koonusjas, sageli läikiv ja punase viljalihaga. Keskmine vilja mass 13,25 grammi. Maitse hea või üsna hea (meeldiva maitse saavutamiseks peavad viljad olema üleni värvunud). Viljapind ja viljaliha tihedad. Kasvuaeg on üsna pikk.

Bounty

Suur, ilus ja maitsev mari. Hilisem sort, valmib juulis pikema aja kestel. Vastupidav hahkhallitusele, kuid vastuvõtlik närbumistõvele.

Allikas: Iltalehti, Juhani Puukool, Hansaplant

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles