Putukateadlane: Eestis võiks sääski peletada nahkhiire hääle imitatsiooniga

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsk.
Sääsk. Foto: Toomas Huik / Postimees

Putukateadlane ja loodusfotograaf Urmas Tartes Tarbija24 katsetatud nutitelefoni sääseäppidesse suurt usku ei avaldanud, küll aga uskus ta, et sääski võiks Eestis peletada nahkhiire hääle imitatsiooniga.

Tarbija24 toimetuse läbiviidud nutitelefonide sääseäppide katset kommenteerides arvas Tartes, et esmalt peaks uurima üldse telefonide suutlikkust ultraheli oma valjuhäälditega registreerida.

«Kui võtta näiteks korralik audiotehnika, siis nende sageduskarakteristikud lõppevad kuskil 20 000–22 000 Hz juures, mis nahkhiire jaoks on suhteliselt madal hääl ja arvata, et väike telefon suudab nüüd oma väikesest valjuhääldist midagi võimsamat välja panna, mina isiklikult kahtlen selles,» muigas putukateadlane ja lisas, et hääl peab olema piisavalt tugev.

Teisalt on Tartesi sõnul oluline ka see, millist häält aparaat peaks tegema. «Peab mõtlema, kas see hääl peaks imiteerima sääse vaenlast, kelleks helide maailmas on tõenäoliselt nahkhiir,» sõnas ta.

Sääskede peletamise osas on putukateadlase selgitusel olemas kaksipidine lähenemine. «Üks klassikaline teooria on tõesti seotud ultraheliga, mida inimese kõrv ei kuule. Ma ei ole senini veel seesuguste tehnoloogiate puhul kohanud ühtegi usaldusväärset testi, kus oleks näha, et ultraheli tõesti oleks töötanud,» tõdes ta.

Kuid heli, mis Eestis sääskede peletajana võiks toimida, võiks teoreetiliselt olla nahkhiire hääle imitatsioon. «On teada, et näiteks ööliblikate lennukäitumine öösel oluliselt muutub, kui nad kuulevad nahkhiirt tegutsemas. Küll aga ei ole ma kuulnud analoogsetest uuringutulemustest sääskede käitumise kohta,» nentis Tartes. Nahkhiire hääl ei ole ühtlane pidev pinin, vaid sellel häälel on teatud muster.

Erinevaid maailma sääseliike kommenteerides uskus Tartes, et parima tulemuse võiks praeguse ultraheliga töötava äpiga saada ilmselt Sahara kõrbes. «Seal peletab äpp kindlasti kõik sääsed ära,» märkis ta. «Me peaksime tegema korraliku kaheaastase projekti. Pakume tootjatele, et proovime äppi troopikas, vihmametsas, Aafrikas jne,» naeris mees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles