Lugeja küsib: kas roosa «vahtralehega» tohib autoga ringi sõita?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algaja autojuhi tunnusmärk.
Algaja autojuhi tunnusmärk. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Tarbija24 lugeja soovib teada, kas algaja juht, kellel on kohustuslik autoga sõites kasutada tunnusmärki, võib klassikalise rohelise märgi asemel kasutada hoopis roosat «vahtralehte»?

«Kas see on lubatud, et kleebin oma autole näiteks kirja «Blondiin roolis»? Inimesed kleebivad oma sõidukitele igasugu veidraid kirju,» mõtiskles lugeja edasi.

Vastab majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi nõunik Rasmus Ruuda:

Roosat, punast või muud värvi vahtralehte võivad oma sõidukil kasutada kõik liiklejad. Selliste kujutiste kasutamine sõidukil keelatud ei ole. Küll aga peab kohustuslikuna olema roheline vahtraleht piiratud või esmast juhtimisõigust omava juhi sõidukil ehk niinimetatud algajal juhil.

Nõuded algaja juhi tunnusmärgile on kehtestatud majandus- ja kommunikatsiooniministri määruse «Mootorsõidukijuhi eksamineerimise, talle juhtimisõiguse andmise kord ja juhiloa vormid ning nõuded eksamisõidukitele» lisas 17.

Nõuetele mittevastava tunnusmärgi kasutamist käsitletakse kui liiklusseaduse paragrahvi 95 lõike 4 või paragrahv 106 lõike 3 nõude rikkumist, mille eest võib politsei määrata karistuseks rahatrahvi kuni 50 trahviühikut.

Sõidukile kirjete kandmist reguleerib majandus- ja kommunikatsiooniministri määrus «Mootorsõiduki ja selle haagise tehnonõuded ning nõuded varustusele», mille lisade järgi peavad sõidukile kantud kirjed vastama keeleseadusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles