Elering Harju- ja Läänemaa elanikele: ühendage täna öösel elektriseadmed vooluvõrgust lahti

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter
Elekter Foto: Toomas Huik

Täna, 26. juuni öösel vastu neljapäeva viib Elering kell kaks öösel Tallinna lähistel Iru alajaamas läbi lühiskatse, mille ajal tekib Tallinnas, Harjumaal ja osaliselt ka Läänemaal 0,25 sekundi pikkune pinge langus.

Eleringi kommunikatsioonijuht Ain Kösteri sõnul tähendab lühiskatse, et kontrollitava tootmisseadme/elektrijaama lähedal tekitatakse lühis pikkusega 0,25 sekundit, ning katse ajal ei tohi kontrollitav elektrijaam ega tema üksikud seadmed seiskuda.

«Katse ei tohiks küll kehtivatele nõuetele vastavaid seadmeid rikkuda ega rivist välja lüüa, kuid siiski võiksid tavatarbijad igaks juhuks sellised elektriseadmed, mida nad katse ajal ei kasuta, vooluvõrgust lahti ühendada,» rääkis Köster. «See on lihtne võimalus vältida probleeme ka juhul, kui seade on mingil põhjusel tundlikum normides sätestatust,» lisas kommunikatsioonijuht.

«Katse eesmärk on saada kindlust, et võimalike elektrivõrgu rikete korral, st kunagi tulevikus, suudaks kontrollitav jaam tööd jätkata,» ütles Köster, kelle sõnul toimub lühiskatse kõiki seadusandluse norme jälgides.

Katse mõju võib tunda olla ka näiteks elektripirnide valguse ereduse muutumise näol nii Tallinnas, Harjumaal kui ka osaliselt Läänemaal, Raplamaal ja Lääne-Virumaal.

Köster toonitas, et lühiskatse toimub liituja ehk elektritootmisseadme omaniku huvist lähtuvalt. Tootja soovib saada kinnitust, et tema elektritootmisseade vastab võrgueeskirja nõuetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles