Markiis kaitseb päikese ja vihma eest

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokkupandav markiis kaitseb terrassi vihma ja päikese eest ning peab kauem vastu kui varikatus.
Kokkupandav markiis kaitseb terrassi vihma ja päikese eest ning peab kauem vastu kui varikatus. Foto: Mihkel Maripuu

Aknakate OÜ tegevjuhi Virko Raagmetsa sõnul kasutatakse kodudes väga palju markiise, eraisikud moodustavad koguni 90 protsenti nende klientidest. Raagmetsa sõnul on markiisiga hea kaitsta terrassi nii vihma kui päikese eest. «Teiseks, kui terrassil on suured aknad, siis saab kaitsta tuba ülekuumenemise eest,» ütles Raagmets.

Ka AS Veepisara ärijuht Heidi Hendrikson kinnitas, et koguni 90 protsenti nende käest ostetud markiisidest on kodukasutuseks. «Tuba saab kuuma eest kõige tõhusamalt kaitsta väljastpoolt aknamarkiisiga või terrassimarkiisiga. Võrreldes rulooga on aknamarkiisi eelis see, et säilib vaade,» sõnas Hendrikson.

Inimesed on huvitatud

Päikesedekoori OÜ büroojuhi Yrjö Vahuri sõnul sõltub markiiside ostmine kodudesse eelkõige sellest, milline on üldine majanduslik olukord ja inimeste elujärg. «Majandusliku heaolu kasvades suureneb firmade kõrval ka eraisikute osakaal,» lisas ta.

Vahuri sõnul saab markiisiga rõdu või terrassi varjata lisaks päikesele ja vihmale isegi esimese lume eest. «Kuna Eestimaa suvi on lühike, on markiis abiks avatud pindade kasutusaja pikendamisel. Markiis ei lase tuppa ka liigset päikesevalgust, hoides sisustust pleekimise eest, samuti pikeneb aknaraami eluiga,» lisas Vahuri.

«Markiisi konstruktsioonid on kerged ja samas tugevad, valmistatud vastupidavast alumiiniumist, ning ka markiisikangad on vastupidavast materjalist ja immutatud kaitsevahendiga, et tõrjuda mustust, vett ja UV-kiiri,» ütles Vahuri. Ta lisas, et puhkeasendis kaitseb kassett kangast pleekimise eest ning ilmastikuolude eest saab markiisi lisaks kaitsta vihma-, päikese- või tuuleautomaatikaga. «Korraliku markiisi konstruktsioon peab kindlasti vastu 20–30 aastat, kangas vähemalt kümme aastat,» rääkis Vahuri. Samas rõhutas ta, et kõik markiisi konstruktsiooni osad peaksid olema roostevabad, et vältida roostet ja roosteplekke.

Õige paigaldus ja hooldus

Hendrikson rõhutas, et markiisi pikaealisuse tagab õige paigaldus ja hooldus. «Markiisi kaldenurk ei tohiks olla väiksem kui 25 sentimeetrit ühe meetri kohta, selline kalle tagab kanga pingsuse ja vihmavee äravoolu,» ütles Hendrikson.

«Vajadusel tuleks kangast sügisel pesta neutraalse pesuainega, mitte leotusainega, siis ei «kõrbe» mustus kanga külge kinni. Suvel, kui õhus on palju õietolmu, on hea, kui kangast puhastatakse kergelt harjates või altpoolt koputades,» õpetas Hendrikson. Konstruktsioone võib pesta vee ja pesuainega ning sügisel, enne markiisi kinnikeeramist, tuleb kindlasti veenduda, et kangas oleks täiesti kuiv, lisas ta.

Markiisikangaid võib vajadusel puhastada niiske lapiga, survepesuriga ei tohi kangast pesta, kuna see rikub kanga kiudu. Automaatika korral võib mehhanismi puhastada niiske lapiga, kuid vältida tuleks vee sattumist juhtmehhanismile ehk mootorile või reduktorile.

«Tugeva vihmaga ei tohiks markiisi lahti jätta, sest markiisikangale võib koguneda vesi, kangas võib välja venida ja see ei kuulu garantii alla. Tugeva saju korral tuleb kangas kokku kerida ning saju lõppedes jälle lahti, et kangas saaks ära kuivada,» ütles Vahuri.

Samuti tuleks markiis kokku kerida tugeva tuulega, et konstruktsioon ei saaks kahju. Raagmets lisas, et tuulerohketes kohtades on soovitatav kasutada tuuleandurit ja vajadusel ka lisatugesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles