Kuidas valida sobivaid kõrvaklappe?

Tiina Kaukvere
, Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvaklapid.
Kõrvaklapid. Foto: Panther Media/Scanpix

Kõrvaklappide valik on väga lai ning võib näida keeruline. Elektroonikapood Euronics toob oma kodulehel välja kõrvaklappide tüübid ning olulisemad omadusted, mida kõrvaklappe valides silmas pidada.

Nööp- ja kõrvasisesed klapid

Nööpkõrvaklapid on kõige lihtsam ning soodsam kõrvaklapi tüüp, kinnitab Euronicsi meeskond oma kodulehel. Nööpkõrvaklappide puhul jääb kuulmekanali ning kõlarielemendi vahele õhukiht, mis muudab bassiheli edastamise keeruliseks. Samuti ei pruugi sõltuvalt kõrva ehitusest nööpkõrvaklapid hästi kõrvas püsida. Nii heli kvaliteedi kui kõrvas püsimise poolest on parem lahendus kõrvasisesed klapid. kõrvasiseste klappide otsikud paigutatakse otse kuulmekanalisse edastades heli nööpkõrvaklappidega võrreldes palju täpsemalt ja kadudeta.

Kõrvapealsed klapid

Kõrvapealsete klappide põhiliseks eesmärgiks on ühendada kompaktne suurus ja kerge kaal võimalikult hea helikvaliteediga. Kõrvapealsete klappide kõrvapadjad toetuvad kõrvalestale, suunates heli kõrvakanalisse. Kõrvapealsete klappide suhteliselt suure kõlarielement võimaldab edastada kvaliteetset heli lihtsamalt kui kõrvasiseste klappide väga väikesed elemendid. Paljud kõrvapealsed klapid on liigendmehhanismiga, mis võimaldab klapid väga kompaktseks kokku panna ning mahuvad käekotti või suuremasse taskusse.

Suured kõrvaklapid

Suured, ümber kõrva paigutatavad kõrvaklapid võimaldavad edastada väga kvaliteetset heli.
Suured kõrvaklapid on reeglina mõeldud kasutamiseks võimendi, ressiiveri või muusikakeskusega. Meediapleierites, tahvelarvutites ja nutitelefonides olevad väikese võimsusega võimendid võivad jääda suurte klappide toitmiseks liiga nõrgaks, mille tulemusena võivad kõrvaklapid mängida vaikselt, ning helist kaob detailsus. Siiski toodetakse järjest rohkem ka selliseid suuri kõrvaklappe, mis on disainitud spetsiaalselt sobima ka väiksema võimsusega seadmetega.

Müra summutavad kõrvaklapid

Aktiivse mürasummutusega kõrvaklappides mõõdetakse ümbritsevat müra ning genereeritakse täpselt vastupidise heliväli, mis nullib välise müra. Aktiivse mürasummutusega klappides kasutatakse toiteks patareisid või akut, mis muudavad klapid raksemaks. Samuti võib aktiivne mürasummutus põhjustada teatud juhtudel helis minimaalseid moonutusi. Siiski on aktiivse mürasummutusega kõrvaklapid parim lahendust neile, kes peavad tihti viibima mürarikkas keskkonnas, lendama või sõitma rongiga. Passiivselt vähendavad müra suletud suured kõrvaklapid, mille materjalid on valitud loomaks võimalikult tiheda kontakti kõrvapadja ning keha vahel. Samuti vähendavad hästi müra kvaliteetsete ja suuruse poolest hästi sobivate otsikutega kõrvasisesed klapid. Müra summutavaid ja suure efektiivsusega müra vähendavaid kõrvaklappe ei tohiks kasutada liikluses, ümbritseva tänavamüra liigne vähenemine võib luua ohtliku olukorra.

Spordiklapid

Spetsiaalselt sportimiseks mõeldud kõrvaklapid on väikesed ja kerged, reeglina kõrvasisest tüüpi. Aktiivse liikumise juurest kõrvast välja kukkumiseks on spordiklapid enamasti varustatud kõrvalesta taha kinnituvate aasadega. Spordiklapid on enamasti ka niiskuskindlad, vältimaks higi ja vihma poolt tekitatavaid kahjustusi. Mitmed mudelid on ka pestavad.

Juhtmeta kõrvaklapid

Juhtmeta kõrvaklappe toodetakse kahte tüüpi. Koduseks kasutamiseks mõeldud suured juhtmeta kõrvaklapid kasutavad heli edastamiseks FM modulatsiooni. See tehnoloogia võimaldab edastada kadudeta pakkimata heli, säilitades helikvaliteedi. Kantavates juhtmeta kõrvaklappides kasutatakse Bluetooth-ühendust. Bluetoothi kaudu edastatakse heli pakituna, mis võib muuta heli kvaliteedi juhtmega kõrvaklappidega võrreldes kehvemaks.  

Avatud ja suletud disain

Suuri ning kõrvapealseid kõrvaklappe toodetakse avatud ja suletud disainiga.
Suletud tüüpi kõrvaklappidel on kõlarielemendi tagumise külg kaetud ja isoleeritud. Suletud kõrvaklappidest ei kostu heli ümbritsevasse ruumi, suletud disain summutab üsna efektiivselt ümbritsevat müra. Suletud kõrvaklapid edastavad tihti ka võimsamat bassi, kui avatud klapid. Avatud disainiga klappidel on kõlarielemendi tagumine pool osaliselt või täielikult isoleerimata. Avatud klappide eeliseks on laiem, naturaalsem helipilt, ning enamasti ka kergem kaal.

Mugavus ja kaal

Nahast kõrvapadjad tagavad  väga hea heliisolatsiooni, seega kasutatakse neid väga tihti suletud disainiga kõrvaklappide puhul. Samas takistavad nahast kõrvapadjad õhu liikumist, mis võib põhjustada pikemal kuulamisel kõrvade higistamist ja ebamugavat kuumust. Tekstiilist kõrvapadjad summutavad vähem ümbritsevat müra, neid on nahaga võrreldes keerulisem puhastada, kuid eeliseks on õhu parem liikumine ja mugavus pikemal kuulamisel. Suurte kõrvaklappide peatoel võiks olla pehmendus, mis vähendab survet peale ning muudab pikema kasutamise palju mugavamaks.

Vastupidavus

Kõrvaklappide valimisel tuleks eelistada vastupidavaid materjale. Peatugi võiks olla valmistatud metallist või tugevdatud plastikust. Välitingimustes kasutatavad kõrvasisesed ja kõrvapealsed klapid peavad tihti taluma karmi kohtlemist, seega tasuks  erilist tähelepanu pöörata selliste klappide materjalide kvaliteedile.

Allikas: Euronics

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles