Politsei hoiatab Facebookis leviva valeinfo eest

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebookis leviv valeinfo.
Facebookis leviv valeinfo. Foto: Facebook

Viimastel päevadel jagatakse Facebookis hoogsalt postitust, kus väidetakse, et PIN-koodi tagurpidisel sisestamisel saadab pangaautomaat automaatselt politseile teate röövimisest. Tegu on valeinfoga, mida ei tasu tõsiselt võtta ning politsei palub postitust mitte edasi jagada, teatab politsei- ja piirivalveamet.

Samuti on Facebookis sõna võtnud veebikonstaabel Andero, kelle sõnul on tegemist USA-st alguse saanud linnalegendiga, mis ei vasta tõele.

«Sellist ideed üritati ellu rakendada. See ei õnnestunud. Seega ei tohiks kindlasti seda soovitust järgida. Uskuge või mitte, aga ka vargad võivad Facebooki kasutada ja saavad seda nõuannet näha. Seega ei ole raske tulla selle peale, et öeldud PIN-koodi omakorda teistpidi proovida. Seega praeguses olukorras garanteerib vargale PIN-koodi tagurpidi ütlemine suurema tõenäosusega rahast ilma jäämise kui varga tabamise,» hoiatab veebikonstaabel.

Samuti on mitmed inimesed helistanud SEB panga kontaktikeskusesse ja uurinud, kas see info võiks olla tõene.

SEB pressiesindaja Evelin Allas soovitas enne selliste postituste jagamist ja järgimist mõelda, kas see info saab olla loogiline või tõene.  

Kui pangakaart röövitakse, siis on kõige õigem siiski teavitada sellest panka ning lasta kaart sulgeda.

Valeinfo eest on hoiatanud ka Swedbank.

Facebookis jagatakse infot, et kui röövitakse pangakaart ja küsitakse kaardi PIN-koodi, siis andes õige PIN-koodi vastupidise versiooni ehk siis näiteks 1234 asemel 4321, läheb politseile teade röövimisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles