Lugeja küsib: kas omanik saab teha tagatisrahast üürilepingu lõppemisel suvalisi mahaarvestusi?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Kas vastab tõele, et korteri omanik ei tohi käsutada üürniku poolt talle tagatiseks jäetud rahasummat, et omanik peab tagatisraha üürnikule lepingu lõppedes tagastama, kui üürnikul on kommunaalteenuste eest arveldatud? Ega tohi teha tagatisrahast mahaarvestusi, millega üürnik nõus ei ole, vaid pöörduma näiteks kohtusse, kui omavahelist lepet ei saavutata? Et ei tekiks olukorda, kus lepingu lõppedes selgub, et omanik on tagatiseks jäetud suuremast summast osa ära kulutanud ja hakkab otsima põhjuseid, kuidas üürnikule vähem raha anda ja vaene üürnik, kes on oma rahaga arvestanud, ei tea lõpuks, kuhu pöörduda,» uurib üürnik.

Vastab vandeadvokaat Alo Pormeister advokaadibüroo Sirel & Partnerid.

Eluruumi üürilepinguga võib ette näha, et üürnik maksab lepingust tulenevate nõuete tagamiseks üürileandjale tagatisraha kuni kolme kuu üüri ulatuses. Juhul, kui üürileandjal on tekkinud üürniku vastu nõue, siis ta saab selle kattuvas ulatuses tasaarvestada tagatisrahaga. Selleks ei pea üürileandja kohtusse minema. Juhul, kui üürnik leiab, et üürileandjal ei olnud nõuet üürniku vastu ning üürileandja kohustub tagatisraha tagastama täies ulatuses, siis on üürnikul õigus pöörduda hagiga üürileandja vastu kohtusse tagatisraha tagastamise nõudes. Sellisel juhul kohus hindab, kuivõrd oli üürileandjal olemas nõue, mida tagatisraha arvel rahuldada.

Juhul, kui üürileandjal nõuet üürniku vastu ei olnud, siis polnud tal ka õigust tagatisrahast mahaarvamist teha, millisel juhul kuulub üürniku hagi üürileandja vastu rahuldamisele. Üürileandja ei saa teha üürniku tagatisrahast suvalisi mahaarvestusi, vaid üürileandja nõue peab olema põhjendatud ning tõendatav. Seadusest tulenevalt võib üürnik nõuda tagatisraha tagastamist, kui üürileandja ei ole kahe kuu jooksul pärast üürilepingu lõppemist teatanud oma nõudest üürniku vastu.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles