Šotlased leiutasid kõnelevad sigaretipakid

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhatoos koniga.
Tuhatoos koniga. Foto: AFP / Scanpix

Šotimaal asuva Stirlingi ülikooli teadurid leiutasid kõnelevad sigaretipakid, mis mängivad suitsetajale ette sarnaseid sõnumeid, mis on praegu suitsupakkidel kirjalikul kujul.

Pikka aega on üritatud luua suitsupakkidele efektiivsemaid teatisi, ent nüüd lõid uurijad koguni kõnelevad suitsupakid, mille audioklipid õhutavad inimesi paki avamisel suitsetamisest loobuma, kirjutab BBC.

Näiteks kõneleb suitsupakist kostuv hääl seosest suitsetamise ja viljatuse vahel, täpselt samamoodi, nagu seda räägitakse ka suitsetamisest loobumise abiliinil.

Hiljuti viisid Stirlingi ülikooli professorid seoses kõnelevate pakkidega läbi ka uuringu 16-24-aastaste suitsetavate naiste seas. Uuringut jätkatakse suuremate gruppidega, nii meeste kui ka naistega, kes on vähemalt 16-aastased. Seejärel räägitakse tulemustest lähemalt.

Üheks leiutise loojaks on Stirlingi ülikooli teadur Crawford Moodie, kes oli kindel, et see lööb tulevikuturul läbi.

Omapärast leiutist kommenteerides ütles suitsetamisvastane organisatsioon Ash Scotland, et vaja on täpsemaid uuringuid.

Tervishoiuministri Michael Mathesoni sõnul on valitsuse eesmärk vähendada aastaks 2034 suitsetajate osakaalu Šotimaal 23 protsendilt viiele protsendile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles