Öko ja britilik maitse-eelistus

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elerin Birnbaum näitab tapeedimaailma isa, inglise kunstniku William Morrise loomingut.
Elerin Birnbaum näitab tapeedimaailma isa, inglise kunstniku William Morrise loomingut. Foto: Toomas Huik

Maalähedaste kodudega eestlased on enda jaoks avastanud ökotapeedid, katsetavad julgemalt erinevaid värve, kuid jäävad maitse-eelistustelt lähedaseks brittidele.

«Meie juurest tuleb klient otsima romantilisemat käekirja ja ajastutapeeti. Kuigi müüme ka väga modernseid tapeete, siis otsitakse just maamaja stiili,» selgitas sisustussalongi Muster tapeediosakonna tootejuht Elerin Birnbaum.

Maamaja stiilil, mida täidavad roosid ja lilled, on Birnbaumi sõnul maailmas üsna väike turg – mujal on moes ainult modernsed tapeedid. Eestis on levinud jällegi teistlaadne stiil: Tallinna linnaäärsed elurajoonid nagu Nõmme või kesklinna tuiksoonel asuv Uus Maailm pulbitseb hubastest ja aegu näinud elumajadest. «Seesugusesse kodusse ei sobi kõrgläikega tapeet,» toonitas tootejuht.

Kui senini oli trendikas tapeedimustrites kasutada barokk- ja juugendornamente, siis viimased kollektsioonid on Birnbaumi sõnul läinud küllaltki lilleliseks. Sel hooajal on turule jõudnud ka palju tapeete, mis loovad kivimi või laudise meeleolu. Jätkuvalt populaarne on Eestis bambustapeet, kus kasutatakse ainult loodusest korjatud materjale. «Need sobivad kõigile allergikutele,» märkis Birnbaum.

Nagu kõigis muudes eluvaldkondades, murrab ka tapeedimaailma sisse ökotapeetide kasutamine. «Kuhugi ei ole kadunud vinüül- ja akrüültapeet, aga inimestel on see teadmine, et looduslik puhas paber on väga tähtis. Meie klient ostab kõige rohkem pabertapeeti, mis on just täna kõva sõna,» tõdes tootejuht.

Teisalt on tapeetide puhul senisest julgemalt hakatud kasutama värve. «Kui vahepeal olid ainult kollakad ja beežikad mahedad toonid, siis tapeedid lähevad aina värvikirevamaks,» lausus Birnbaum.

«Kui ma näiteks Portugali kolleegile meie kümmet populaarsemat toodet esitlesin, siis ta vaatas imestunult ja ütles, et seal ei osta keegi iialgi sellist tapeeti. Maitse on väga erinev. Kui Eesti inimene vaikselt hakkab värvi armastama, siis Lõuna-Euroopas on ainult väga värvilised tapeedid,» tõdes naine.

Samas vaheldub tapeedimood küllaltki kiiresti: kui veel aastakümme tagasi pidi igas «õiges» kodus tapeedi kõrval ilutsema porte, siis praegu võib portesid poes tikutulega taga otsida. Porte ei ole siiski kadunud lastetoast – kuna laps kasvab kiiresti, asetatakse mõnikord värvitud seinale ainult porte, mida on tapeediga võrreldes hõlpsam eemaldada.

Birnbaumi sõnul peetakse tapeedimaailma üheks isaks inglise kunstniku William Morrise 19. sajandil loodud brändi William Morris & Co. Ettevõte Sanderson, kellele William Morris & Co. bränd kuulub, teenindab praegugi brittide kuninglikku perekonda.

Just brittide maitse-eelistused sarnanevad Birnbaumi hinnangul kõige enam meie omaga: «Mulle tundub, et William Morris & Co. on väga sarnane Eesti inimeste maitsega, sest enamik meie laoseisust koosnebki just Sandersoni grupi toodangust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles