Tartumaa elanikku ärritab olematu mobiililevi

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon ja mobiilimast.
Nutitelefon ja mobiilimast. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Tarbija24 poole pöördus Äksi elanik Timo, kes kurtis, et viimase poole aasta jooksul on Elisa mobiililevi Saadjärve kandis kõvasti halvenenud.

Timol ega tema sõnul ka mitmel teisel Elisa võrgus oleval inimesel pole Saadjärve ümbruses korralikku mobiililevi. Ta rääkis, et levi hakkas halvenema umbes pool aastat tagasi. «Mulje on jäänud nagu oleks levivõimsust järjest enam maha keeratud, nemad [Elisa – toim.] aga väidavad, et nad ei ole seda teinud,» ütles Timo «aga midagi ette ka ei võeta.»

Timo kahtleb, et Elisa tegelik levipiirkond ja –kvaliteet vastab väidetavale. «Kuidagi imelikuks on muutunud mobiililevi Eestis, olgem ausad. Huvitav, mis selgub, kui teha mingi statistika või levikontroll, kuidas vastab telefonioperaatori poolt näidatav leviala teatud kohtades tegelikule? Saadjärve ümber ei vasta see üldse nende poolt lubatule,» oli Timo nördinud.

Elisast on Timole halva levi võimaliku põhjusena välja pakutud hoone plekk-katust ning ehitusmaterjale. Elisa võrgujuht ja juhatuse Liige Andrus Kaarelson sõnas, et siseruumides viibides takistavad osaliselt või täielikult  mobiililevi jõudmist majja fassaadiplekk, raudbetoonseinad, selektiivklaasidega aknad, massiivsed kiviseinad ning katuseplekk.

Timo möönab, et nimetatud põhjused võivad levi halvendada, kuid kogu probleem ei saa tema arvates selles olla. «Uksed on lahti ja kogu aeg hoian telefoni sama koha peal. Telefoni taskus hoida on võimatu - kui sa maad ligi oled, siis levi ei ole,» rääkis Timo. Varem hoidis ta telefoni välisukse lähedal, kuid nüüd ei ole ka seal enam korralikku levi. «Kui ma akna peale lähen, siis levi on, aga toas sees võib kõned ära unustada – kätte võibolla saab, aga rääkida ei saa, sest hakib nii hullusti ja siis jookse mööda maja ringi,» kirjeldas Timo.

Sõltub telefonist?

Kaarelson toonitas, et kliendikogemus ja teenuste tunnetatav kvaliteet sõltub lisaks võrgule ka kasutatava telefoni omadustest ja korrasolekust, samuti sõltub telefoni tundlikkusest, kui suures levialas on teenused kasutatavad. «Mida nutikamaks telefonid muutuvad, seda suuremaid kompromisse on sunnitud telefonitootjad tegema ja seetõttu võib kannatada telefonide kõneside kvaliteet,» selgitas ta.

Timo on aga proovinud mitmeid erinevaid telefone ning tema enda mobiil ei ole nutitelefonide viimane sõna - tegu on täiesti tavalise mobiiliga, millel ei ole näiteks ka puutetundlikku ekraani, seetõttu ei usu ta, et halva levi põhjuseks on telefon.

Kaarelson rääkis, et Saadjärv on ümbritsetud kolme mastiga, mis on tema sõnul piisav nimetatud piirkonnas kvaliteetse levi pakkumiseks. Äksile kõige lähem mobillimast asub umbes kahe ja poole kilomeetri kaugusel Tabivere raudteejaamas. «Viimase poole aasta jooksul ei ole leviolud küsitud piirkonnas muutunud, samas võib Vooremaa künklik maastik mõjutada levi madalamates kohtades,» ütles Kaarelson, kelle sõnul tuleb Saadjärve kandist kaebuseid harva.

Timo sõnul häirib teda kõige enam Elisa tegevusetus ning seetõttu on praeguseks esitanud avalduse, et mobiilioperaatorit vahetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles