Kallas: toiduainete käibemaksu alandamisest võidaks kaupmehed

Anna Ploompuu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna aseesimees Kaja Kallas.
Reformierakonna aseesimees Kaja Kallas. Foto: Toomas Huik

Riigikogu majanduskomisjoni reformierakondlasest esimehe Kaja Kallase sõnul ei muudaks toiduainete käibemaksu alandamine elu odavamaks, vaid tooks lisatulu kaubanduskettidele.

Kallas tugineb nende riikide praktikale, kus toiduainete hinna odavnemine pole tarbijale kasu toonud. «Kui tarbija on harjunud maksma mingit summat, siis kaupleja ka seda summat küsib,» sõnas Kallas, tuues näitena selle, kui tarbija on harjunud maksma kümme eurot ostukorra eest, siis ka käibemaksu vähenedes jääks ostusumma tõenäoliselt samaks, ning tulu käibemaksu vähenemisest läheks kaupmehele.

Kaja Kallas arutleb, kas võiks näiteks kaubanduskettide töötajate palgad suureneda, kui käibemaksust raha üle jääks. «Kui kaupmehele jääb rohkem raha kätte, siis ta saab maksta oma töötajatele kõrgemat palka, aga see on pigem selline positiivne stsenaarium. Ma pigem arvan, et nii ei lähe – see oleks ideaalmaailmas nii.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles