EMT hakkas paberarvete saatmise eest tasu küsima

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EMT logo
EMT logo Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Tarbija24 lugeja kirjutas, et tema 74aastasele pensionärist emale tuli suure üllatusena see, et EMT oli kehtestanud tasu paberarvete saatmise eest.

«Minu ema on EMT Topeltpluss klient ja lisaks on eelmisel suvel valinud endale soodustuseks Tasuta suhtlemispäevad EMT võrgus. Maksab teenuse eest 1,8 eurot kuus,» kirjutas lugeja. Tegemist on teenusega, kus valitud kontaktide kõned on tasuta ja miinimumarve on kuus 1,8 eurot. «Nüüd on ta saanud juunikuu eest arve, kus kirjas lisatasu paberarve saatmise eest 0,792 eurot. Ehk siis arve on 44 protsenti suurem,» kirjeldas lugeja, kelle sõnul tuli uuendus pensionärile üllatusena.

«Tegime nüüd EMT iseteeninduses emale e-arve internetipanka. Oleksime saanud selle teha juba varem, kui ettevõte oleks klienti lisatasu kehtestamisest ette teavitanud.  Selle oleks ju võinud kasvõi eelmise kuu arvele kirja panna. Nagu ema ise ütleb: see peaaegu euro teda ei tapa, aga solvab.»

EMT avalike suhete juht Kaja Sepp kinnitas, et paberarve postiga saatmise tasu hakkas kehtima 1. juunist. Arvete saatmise kontekstis tähendab see, et esimene tasu eest postitatav paberarve jõudis klientideni juulikuu alguses.

«Kuna muudatus hakkas kehtima 1.juunist, teavitasime sellest esimest korda kuu aega varem ehk 30.aprillil,» kinnitas Sepp, kelle sõnul sai siis ka meediat teavitatud.

Sepa kinnitusel saadeti 10. juunil kõikidele paberarvet saavatele era- ja äriklientidele sõnum, milles uuendusest teavitati. Sõnumi sisu oli järgmine:

«Hea klient! Arve mugavaks tasumiseks telli e-arve EMT e-teenindusse, e-postile või internetipanga postkasti. Saad seda teha EMT esinduses, e-teeninduses või helistades 123. Kui soovid jätkata paberarve saamist, lisandub edaspidi (alates juuni arvest, mis jõuab Sinuni juuli algul) arvele paberarve postiga saatmise tasu summas 0,79 eurot kuus.»

Seadus ei keela

Tarbijakaitseameti kinnitusel ei ole keelatud paberarvete eest kliendilt lisaraha küsida, kuid samas leiab amet, et see võiks siiski olla tasuta nende jaoks, kellele paberarve on ainus võimalus.

«Kehtiv õigus ei välista otseselt ja selgelt paberarve saatmise eest tasu küsimist,» on varem kinnitanud Tarbija24-le tarbijakaitseameti pressiesindaja Siiri Erala. Vabaturumajanduse põhimõtte kohaselt on kauplejal õigus kehtestada oma müügitingimused ja hinnakujundus on kauplejatele vaba.

Tarbijatele jääb õigus keelduda lepingu sõlmimisest või olemasolev leping üles öelda, kui kaupleja kehtestatud tingimused ei ole talle vastuvõetavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles