Nippe, kuidas kaitsta end sääskede eest

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsk.
Sääsk. Foto: Reuters / Scanpix

Tülikate sääskede tõrjumiseks saab igaüks palju ära teha – esmalt muuda oma tagahoov sääskedele ebameeldivamaks.

Sääsetõrjevahendite maaletooja Kodupaber AS kirjutab leheküljel Putukahirm, et sääsevastsed elavad seisvas ja madalas vees. Emassääsed munevad veepinnale loikudes, kraavides ja maapinnale sellistes kohtades, kus järgmisel kevadel on sulaveeloikusid.

Seega on sääskede tõrjumisel kõige tähtsam hoida nende paljunemiskohad kuivana. Vaata, et koduõuel ei oleks kohti, kuhu vihmavesi jääks seisma. Tühjenda laste suplusbasseinid, kui neid ei kasutata. Hoia vihmaveerennid puhtad puulehtedest. Vaheta vett kastmistünnides ja aiabasseinides kord nädalas. Mida rohkem on õuel tihedaid taimi, seda rohkem on ka sääski, sest varjulised kohad on neile puhkepaikadeks. Püga hekke. Sääsk tunneb end hästi näiteks ka lepapuude varjus ning seega tuleks nende puude arvu ehk piirata.

Kaitse end sääskede eest nii

Sääsed tegutsevad kõige aktiivsemalt õhtust hommikuni, kuid kiusavad ka niisketel ja soojadel pärastlõunatel. Väldi tuulevaikseid kohti. Isegi väike tuuleiil võib raskendada sääskede lendu märkimisväärselt. Sääsed orienteeruvad nahast erituva süsinikdioksiidi, soojuse ja niiskuse järgi. Kanna heledaid, avaraid ja tihedakoelisest kangast valmistatud rõivaid. Ei ole täpselt teada, miks sääsed pürivad meelsamini tumedate rõivaste poole. Seletus võib olla see, et tume rõivas soojeneb päikesekiirguse toimel rohkem.  Väldi tugevalõhnalisi šampoone ja lõhnaõlisid. Kui sääseprobleem hakkab juba tõeliselt rängaks muutuma, tasub mõelda ka sääselooriga peakatte hankimisele. See kaitseb ühtaegu ka põdrakärbeste eest. Võta abiks sääsetõrjevahendid.

Sääsed võivad rikkuda ööune täielikult. Kõige lihtsam vahend nende tõrjumiseks on akendele paigaldatavad sääsevõrgud ja sääsekardinad uste ees. Kui need ei aita ja sääsetõrjevahendeid ei saa kasutada, mõtle voodi kohale riputatava sääsevõrgu kasutamisele.

Alla 3-aastasi lapsi tuleks siiski kaitsta sääskede eest rõivaste ja sääsevõrguga, mitte sääsetõrjevahendiga.

Linnasääsk ja selle tõrjumine

Hoonetes elunev linna- ehk kanalisatsioonisääsk on väike ja märkamatu putukas. See paljuneb seisvas vees (lillevaasid, vihmaveerennid). Sääsk ründab öösiti ning tekitab kuplaid. Putukas tungib korteritesse läbi akende, ventilatsioonilõõride ja põrandakaevude. Kui niisugune probleem on tekkinud, tasub ka ventilatsioonilõõride ette paigaldada sääsevõrgud. Põrandakaevudesse kallatakse kuuma vett nii palju, et haisulukus olev vesi kindlasti vahetuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles