Terrass kui kodumaja asjalik pikendus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terrasse ehitatakse suve nautimiseks Eestis järjest enam, nii maapinnale kui ka katustele. Pildil Playtechi katuseterrass Tartus.
Terrasse ehitatakse suve nautimiseks Eestis järjest enam, nii maapinnale kui ka katustele. Pildil Playtechi katuseterrass Tartus. Foto: Margus Ansu

Suviselt soojal ajal on parim paik hommikukohvi joomiseks või päikeseloojangu imetlemiseks terrass. Mõistagi on vaja see kõigepealt endale ehitada.

Enne ehitustööde kallale asumist tasub selgeks teha, millist terrassi koduaias näha soovid ning milline on ehituse eelarve.

Selliste mõtetega on ametis praegu Pärnus elavad Mare ja Sulev Jurkatam, kel plaan terrassiehitus lõpuks ette võtta. Hoogu on kogutud juba mitu aastat, ent kuna pakilisemaid tegemisi on pidevalt ette tulnud, on soov isiklikust terrassist siiani mõtte tasandile pidama jäänud. Millest aga ehitamist alustada?

Igal terrassil oma eesmärk

Terrassi ehitust tuleks alustada selle asukoha planeerimisest, paneb inimestele südamele EMK Ehitusteenused OÜ (ehitusmeistrid.ee) esindaja Mikk Kester. Läbi tuleks mõelda, mis eesmärgil terrassi endale üldse ehitada soovitakse. Samuti tuleb vastata küsimustele, missugune mööbel ja millised asjad peaksid terrassile mahtuma, kust paistab päike ja millisel ajal päevast soovitakse terrassil päikeseilu nautida.

«Kui asukoht ja suurus on teada, tuleks mõelda, kui kõrgeks saab ja on vaja terrassi ehitada ning milline tuleb selle visuaalne välimus,» lisab Kester. «Kui terrass on kõrge, on vaja ka treppi ja piirdeid.»

Põhimõtteliselt saab terrassi ehitusega hakkama iga inimene, kellel on selle vastu huvi. «Raskusi tekitab aga see, et tavaliselt ei ole majapidamises võtta kõiki vajalikke tööriistu, seetõttu on mõistlik kaaluda ka ehitusfirmalt terrassi ehituse tellimist,» soovitab ekspert.

Muidugi sõltub ehituse kulg eelarvest, ajavarust ja soovidest. Ehitusfirmalt tellides on lihtsama terrassi valmimise ajaks paar päeva. Ise ehitades läheb paratamatult rohkem aega ja energiat. «Seepärast tuleks sobiv lahendus leida lähtudes sellest, kui kiiresti soovitakse terrassil suvemõnusid nautima hakata,» sõnab Mikk Kester selgituseks.

Uued tehnoloogiad

Enne terrassi planeerimist oleks hea teada, milline pinnas koduse murukamara all peitub, lisab Helia Puit ASi esindaja Enn Luha. Kõige praktilisem oleks terrass planeerida nõnda, et sinna saaks astuda otse köögist. Sel juhul tuleks vaadata, et valmiva terrassi põrand oleks külgneva hoone põrandaga samal tasemel – siis ei jää terrassile astudes ette ebamugavat astet.

Kui maja ja terrassi põrandapinnad on samal tasandil, saavad terrassile avanevad uksed mugavalt lahti-kinni käia. Juhul kui terrass plaanitakse ehitada majast eemale, on tegu pigem grillipidude kui igapäevase kasutamise tarbeks loodava terrassiga.

Milliseid vigu inimesed terrassi ehitamisel kõige enam teevad ning millise eelarvega ehitamisel arvestama peaks? Enn Luha sõnul väga odavalt korralikku terrassi ehitatud ei saa.

«Põhimõtteliselt on võimalik muidugi ehitada juba alates 20 eurost ruutmeetri kohta, kuid lisaks tuleb arvestada vundamendi või postide, piirde ja trepi osa või astmete maksumusega,» räägib Luha. Tema sõnul maksab terrassi ehitamine keskmiselt 25–30 eurot ruutmeeter.

«Milliseid vigu terrassi ise ehitades tehakse? Tugitalad valitakse liiga väikese ristlõikega või paigaldatakse liiga suurte vahedega – tulemuseks on sel juhul vetruv terrass,» lisab Luha. «Meeles tuleb pidada, et betoonosa ja puidu vahel peaks olema hüdroisolatsioon ning maapinna ja terrassi vahele tuleb jätta piisav õhuvahe, minimaalselt 15 cm.»

Siinkohal lisab mees, et nüüd on terrassi ehitajatele abiks uus nutikas terrassi laagi ja laua vahelise tuulutusliistuga hammasliist, mis võimaldab laudade vahedel ära kuivada ning pikendab nõnda terrassi eluiga.

Tavaliselt on terrassi eluiga umbes 15 aastat, aga kasutades uudset tuulutusliistu, peaks selle iga oluliselt pikenema, kuna on välditud mädaniku teke laagi ja laua vahele.

Küsi õigeid töövahendeid

Ka Mikk Kesteri sõnul tehakse teadmatusest või siis soovist raha kokku hoida vigu, mis lõpptulemust tunduvalt muudavad. «Kindlasti tuleks teada, millised viimistlusvahendid on õiged kasutamiseks ning aru saada, et odavus ei anna alati sama kvaliteetset tulemust, kui algselt soovitud – kasutades valesid töövõtteid, võib ajakulu olla kordades suurem.»

Terrassi ehitamisel tasuks kindlasti kasutada immutatud puitu. «Konsulteerida tuleks puitu müüva ettevõttega,» selgitab Kester, et müüjale tuleks öelda, mis eesmärgil materjali kasutatakse, siis oskab ta paremini soovitada.

«Kui näiteks küsida kruve puitmaterjali jaoks ja mitte täpsustada, milleks, siis on suur tõenäosus, et saate puidukruvid, kuid parem on kasutada terrassikruve,» toob Kester näite.

Kindlasti ei tohiks kartuses midagi nässu ajada oma unistuste terrassist loobuda. Luha sõnul on põnevaks lahenduseks näiteks vanutatud pinnaga naturaalse õliga kaetud terrassilauad. «Vanutatud puidust laudadega kaetud terrassid, mille juurde kuulub ka sama töötlusega puidust piire, on seni kõige huvitavamad ja eripärasemad, mida teinud oleme,» kinnitab ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles