Kolm põhjust, miks odavad ravimid pole apteekides alati kättesaadavad

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid. Illustratiivne foto.
Ravimid. Illustratiivne foto. Foto: Panther Media/Scanpix

Eesti Apteekide Ühendusejuhatuse liige Kristiina Sepp tõi välja kolm levinumat põhjust, miks odava hinnaga ravimite kättesaadavuses võib esineda tõrkeid.

«Esiteks on Eesti apteegid Euroopa võrdluses liiga väikesed ja kõigile kõikide haigustega kliente ei jätku. Kuna piirhinnad muutuvad kord kvartalis, siis ka kohustuslike ravimite nimekiri muutub ning seda olukorras, kus eelmine kohustuslik kaubamärk võib-olla apteegil alles müümata ja juba tuleb uus sisse võtta. Seega tuleb ikka ette olukordi, kus apteek peab eelmise ravimi maha kandma – toimetulekuraskustes apteegile on see ülemäära koormav,» kommenteeris Kristiina Sepp.

Teiseks võib esile tuua, et liidu liikmed on saanud märkuseid juhtumite kohta, kus müügil pole piirhinnaga hõlmatud hinnakokkuleppe ravimit, kuid apteegis on patsiendi jaoks olemas veel odavam sama toimeainega ravimpreparaat. «See tähendab, et õigusakt justkui nõuaks, et apteegis peab olema patsiendi jaoks hoopis kallim ravim saadaval. Apteeker on aga seisnud näoga inimese poole – pakkudes talle veel odavamat ja see pole riigi poolsele esindajale meelt mööda olnud,» rääkis Sepp lisades, et ühendus on esitanud vastava teabenõude ka sotsiaalministeeriumile.

Kolmanda põhjusena tõi Sepp välja asjaolu, et sageli otsustab klient ise kasutada edasi sama ravimit, mida ta aastaid on tarvitanud, mis siis, et see pole enam kõige odavam. Sepa sõnul on tihti vahed väga väikesed – mõned eurosendid kahekuulise ravi osas.

Kristiina Sepa sõnul on lahendamist vajavaid probleeme ja Eesti Apteekide Ühendus  tegeleb nendega pideval.

«Mis puudutab nõustamist ravimite ostmisel, siis ka siin tegutseme kvaliteedi tõstmise suunas – EAÜ on käivitanud täiendõppe süsteemi, kus osaleb järjest enam apteekreid ja nii paraneb ka üldine apteegiteenuse kvaliteet» lisas Sepp, 

EAÜ hinnangul on just erinevate osapoolte koostöö ja pingutuste tulemusena odavate ravimite kättesaadavus apteekides aasta aastalt parenenud.

«Inimlikest vigadest tulenevad eksimused on praktiliselt välistatud.  Odavamate ravimite osaline puudumine apteekidest puudutab peamiselt teatud hulka väikese käibega apteeke, mis asuvad valdavalt maaregioonides», kommenteeris Sepp.  

Eesti Apteekide Ühendus tunnustab Ravimiametit põhjaliku tegevuse eest üld­apteekide järelevalves.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles