Piltuudis: mähkmepaki hind Norras, Soomes ja Eestis erineb drastiliselt

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lugeja hinnavõrdlus.
Lugeja hinnavõrdlus. Foto: Lugeja foto

Selveri Facebooki lehel käib arutelu sellest, miks Eestis võrreldes Soome ja Norraga mähkmepaki hind nii palju kallim on.

Tähelepanelik Kristel kirjutas, et kui Soome Prismas küsitakse Muumi mähkmepaki eest 9,95 eurot, siis Eesti Selveris on soodushinnaks 13,99 eurot.

Selver vastas, et Muumi kaubamärgi tootjaks on Soome, mis on üks põhjustest, miks Soome Prisma saab mähkmeid parema hinnaga pakkuda. Selver lähtuvat oma hinnapoliitikas maaletooja hindadest.

Samuti arvas Selver, et ilmselt müüvad Soome jaeketid mähkmeid alla omahinna või olematu juurdehindlusega. «Osa kaupu ostame ise sisse kõrgema hinnaga, kui Soome ketid neid välja müüvad. Eestis pole tõenäoliselt ühtegi toidukaupa, mille juurdehindlus oleks 200 protsenti, vähemalt Selveris kindlasti mitte. Statistikaameti andmeil on toidukauba ja jookide keskmine juurdehindlus Eestis 15-17 protsenti,» vastas Selver oma Facebooki lehel kliendile.

Siis tõi Kristel välja aga sama mähkmepaki hinna Norras, kus küsitakse kauba eest 39,40 Norra krooni ehk veidi alla 5 euro.

Norras hinnad kõrged

«Tootjad on huvitatud suhtlemisest suurt tarnemahtu omavate ettevõtetega. Kindlasti ei saa võrrelda maaletoojaid, kes toovad kaubamärgi tooteid näiteks terve Baltikumi turu kauplustele või siis Eesti ühe jaekaubandusketi müügimahtu. Seetõttu sõltumegi maaletooja pakutavatest hindadest,» kirjutas Selver.

Kristel lubas oma hinnavõrdluse ka Tarbija24 portaali lugejateni tuua.

Eestis ei müü Selverile teadaolevalt ükski kauplus konkreetseid mähkmeid soodsamalt ja seejuures jääb kaupmehe marginaal tublisti alla 20 protsendi. Väike turg pakub Selveri kinnitusel paraku vähe manööverdamisruumi.

Norra on tuntud oma kõrge hinnataseme poolest. Norras kehtib kolm käibemaksumäära: 25 protsenti on üldine kaupade ja teenuste puhul rakendatav määr. Käibemaksumäär toiduainete puhul on 14 protsenti ning 8 protsenti hotelliteenuste, reisijateveo, reisibüroode ja kinopiletite puhul.

Soomes kehtib toidukaupadele 14-protsendine käibemaks.  Üldine maksumäär on 24 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles