Mida teha taluaia rohtunud lillepeenraga?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Umbrohi tuleb peenrast korralikult välja rookida.
Umbrohi tuleb peenrast korralikult välja rookida. Foto: Toomas Huik/Postimees

Eesti vabaõhumuuseumi aedniku Ruth Sillakivi sõnul on vana taluaia peenra puhul kaks võimalust: kas leppida rohtunud peenraga või see täielikult uuendada.

«See on karm, aga eks aiapidajal tuleb valida, kas lepib selle džungliga ja loodab, et lilled on tugevad ja saavad hakkama või hakkab seda korda tegema,» rääkis Sillakivi. Kui tahta väga korras peenart, siis tuleb lilled välja kaevata ja panna nad selleks varutud kastidesse ootele. Peenar ise tuleb käsitsi korralikult läbi kaevata. Umbrohu mürgitamist aednik ei soovita ja ka peenravaip ei ole hea, sest sinna ei saa panna kasvama ühtegi pinnakattetaime ega sibullille ja puhmikulistel lilledel ei lase see laieneda.  Kui peenar on läbi kaevatud, siis tuleks sinna panna uut mulda. Enne taimede tagasi istumist peaks need hoolikalt umbrohujuurtest puhastama. «Hea oleks, kui peenart ei uuendataks kuumal ajal, seda tööd võiks teha pigem kevadel või sügisel,» tõdes aednik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles