Lugeja küsib: kas kastreeritud kassidel on kuseteedega seoses rohkem terviseprobleeme?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kastreerimine võib olla tervisehädade põhjuseks.
Kastreerimine võib olla tervisehädade põhjuseks. Foto: SCANPIX

«Sooviks teada, kas kastreeritud isastel kassidel on seoses kuseteedega rohkem terviseprobleeme kui emastel steriliseeritud kassidel? Kui on, siis kas neid saaks ka vältida? » küsib loomasõber.

Vastab loomaarst Ain Erkmaa Tartu Raatuse tänava loomakliinikust.

On tõesti ja eriti just alumiste kuseteedega (põiest väljutusorganiteni) seonduvaid terviseprobleeme. Need avalduvad eeskätt urineerimishäiretena: raskustega ja/või sagenenud urineerimine, valesse kohta urineerimine, veri uriinis aga ka alakõhu-väljutusorganite piirkonna pidev lakkumine.


Nende põhjustajateks on klassikalised bakterid, viirused, põiekivid(kristallid) põie limaskesta seisund, aga viimasel ajal viidatakse peamiste tekkepõhjustena neuroloogilistele teguritele (stress).
Kastreeritud isaste eelsoodumus on eeskätt anatoomiline, kuna alumised kuseteed on pikemad kui emastel ja sageli tekib nn hõljumikork just peenises ja takistab normaalset urineerimist.

Lisaks mainitud stressile võivad kuseteede haigusi põhjustada looma liigne rasvumine,  vähene vedelikutarbimine,  kuivtoit, mis ei ole kassi eale ja elustiilile sobilik, võib väljutada roojaga liigselt vedelikku ja sellega väheneb ka uriini tootmine;  sobimatu liivakast (on suure kassi jaoks liiga väikseks jäänud, liiv ei sobi või vahetatakse sorte liiga tihti, kasti asukoht ei ole kassi jaoks piisavalt privaatne).


Mida teha?
1. ära sööda oma kassi paksuks
2. anna talle kvaliteetset kuivtoitu, mis vastab tema eale ja elustiilile, anna toitu normi järgi. Mõistlik loomaarst räägib õigest toitumisest loomaomanikule kastreeritud/steriliseeritud looma kätte andes
3. vaata, et sinu kass saaks piisavalt vedelikku (paku konserve, tee veeallikad põnevaks)
4. väldi stressitekitavaid olukordi ja paku oma kassile kehalist koormust ning meelelahutust
5. jälgi oma kassi wc-käitumist (teeb ruttu häda ära, ei käi väga tihti, loik on korralik ja ei sisalda verd)
6. kahtluste korral konsulteeri kohe oma loomaarstiga.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles