Noor ema: olen ühissõidukikultuuris väga pettunud

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liinibuss.
Liinibuss. Foto: Panther Media / Scanpix

Paljudel Tarbija24 lugejatel on negatiivseid kogemusi kaasreisijate laiutamisega bussis, üks noor ema sõnas, et on ühissõidukikultuuris lausa väga pettunud.

«Minul oli pilet ja lapsel nullpilet ehk oleks võinud olla õigus kahele kohale. Kuid terve buss oli täis üksinda istuvaid «unistajaid», kes vaatasid tuimalt aknast välja, ise istusid vahekäigu pool ja akna all istusid nende kotid, veepudelid jne,» kirjeldas noor ema oma viimast kogemust.

Ta jätkas: «Eelviimases reas lihtsalt trügisin ühe naise kõrvale. Lapse võtsin sülle, kuigi see viimaseid kuid rasedana enam lihtne ei olnud – ebamugav nii mulle kui ka lapsele. Üle vahekäigu istus noor tüdruk, kes nägi, kui ebamugav meil istuda on, aga siiski laiutas kahel kohal edasi, kõrvaklapid peas. Sõitsime sedasi 90 km. Viha inimeste egoismi tõttu oli nii suur, et nutt oli kurgus.»

Enam pole naine ühissõidukeid kasutanud ja lubab, et ei kasuta ka. Parem istub kolme lapsega kodus, kui katsetab ühistransporti. «Olen ühissõidukikultuuris väga pettunud!» lisas ta.

Kommenteerija nimega Killu kirjutas, et kui ta koos lapsega läheb bussi, kus kõikidel istmetel istub üks laiutav inimene, siis ta ei taha, et tema istub bussi ühes otsas ühe laiutaja kõrval ja tema laps teises bussi otsas teise laiutaja kõrval. «Ikka võtan lapse parem sülle, ükskõik kui ebamugav see ka ei oleks. Pealegi, minu laps ei julgegi võõra kõrval emmest kaugel istuda!»

Siki tunnistas, et paneb tavaliselt ise istudes koti enda kõrvalistmele, kuid kui näeb, et keegi soovib istuda, laseb tal istuda. «Kord väikese bussiga sõites istusid kõik nii, et üks koht oli vaba, kuid seal laiutasid nende kotid. Otsisin kõige väiksema kotiga isiku ja laususin: «Vabandust, kas olete ostnud pileti ka oma kotile?» Selle peale koristati see kott lihtsalt ära sülle.»

Pensionäride maffia ja moodsad noored

Kuid üsna tihti bussiga sõitev Kristiina toonitas, et laiutama kipuvad ka vanemaealised inimesed. «Tihti tuleb ette seiku, kus just vanemas eas inimesed istuvad üle kahe istepingi üksinda. Ja isegi siis nad ei suvatse end liigutada, kui näevad, et teised kaasreisijad seisavad püsti. Tavaliselt palve peale üks koht vabastada krimpsutatakse nina ja kui hästi läheb, saab istuma ka.»

Laupäeva hommikuti pole Aivo hinnangul aga Tallinna ühissõidukeid mõtet kasutada, sest siis toimub pensionäride maffia – igast peatusest tuleb peale tänitavaid turule siirduvaid mutikesi ja taadikesi, kes on valmis sulle ka nimetissõrme ribide vahele puurima, peaasi, et ühe peatusevahe istuma saaks. «Vahet pole, kas sul on süles draakonipuu või Yucca taim ja kõrvalistmele tilgub trammilaest vett – alles siis, kui ütled, et selliste vinguvate vanurite pärast kõik noored Eestist välismaale tööle lähevadki, rahunevad kriiskavad pensionärid maha,» lausus ta.

Aivo tõi välja, et väga kitsas on ka marsruuttaksodes, kus daamid kipuvad kõrvalistet hõivama oma ridiküliga. «Aga kui proual on klapid kõrvas, siis ma võin rahulikult ka ta huulepulki, rahakotti, peeglit, ripsmetušši jms sisaldavat enda huvides kasutada – hoidke oma käekott ikka sõidu ajal süles.»

Kommentaator nimega Õelus märkis seevastu, et omal ajal õpetati noortele kombeid, kuid praegu pole see enam moes. «Hea näide on see, kuidas üks õpilane krooniliselt bussis laiutab, koolikott kaaslasena kõrvalistmel istumas, ja peab seda täiesti õigustatuks ka siis, kui kaasreisijad paluvad iste vabastada.»

Üks lugeja kirjeldas oma kogemust nii: «Olin tavalises linnaliinibussis, istekohti ca 25. Minuga koos olid kuus inimest, kaks neist seisid. Bussi peale tuli kõvahäälne vanem daam ja ajas mu istekohalt minema, kuna see on tema meeliskoht. Ma püüdsin selgitada, et istekohti on veel palju ja valigu nende hulgast. Aga ei aidanud see minu jutt. Nii on lood!» Teine lugeja ei mõistnud aga, kas inimesed kardavad, et neilt hammustatakse tükk küljest ära, kui nad kellegi enda kõrvale istuma lasevad.

Ka Kristile ei pakutud kaheaastase lapse ja matkakotiga pooltühja bussi sisenedes kõrvuti kahte istekohta. Õnneks oli üks keskeas mees piisavalt taibukas, et lubada teda lapsega kahe istme peale. «Üldiselt on nii, et kui laiata tahad, siis sõida autoga,» arvas ta.

Aivi hinnangul pole bussides lugu üldse nii hull. «Kui keegi laiab, siis tee märkus ja kõik on okei. Katsu sa Tallinna-Narva rongil istuma saada, kui tuled väiksemast linnast peale. Suur osa inimesi arvavad, et istepink on neile voodiks ja magavad üle pingi. Samas mahuks kolm inimest istuma,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles