Uuring: sünnipäevalaul parandab tordi maitset

Sünnipäeva tähistamine.

FOTO: Panther Media / Scanpix

Minnesota ülikooli teadlased väidavad pärast uuringut, et sünnipäevalapsele laulmine muudab koogitüki piduliste jaoks maitsvamaks.

Teadlaste sõnul võivad rituaalid nagu küünalde puhumine ja salasoovile mõtlemine või tordi tseremoniaalne lahtilõikamine tähtpäeva puhul parandada osalejate jaoks koogi maitset, kirjutab The Telegraph.

Minnesota ülikooli teadlaste arvates võib selline tulemus selgitada ka asjaolu, et meie kultuurides on küllaltki palju pentsikuid ja ebatavalisi kombeid ja harjumusi, mis puudutavad söömist ja joomist.

«Alati, kui ma tellin espresso, võtan suhkrupaki ja raputan seda, avan paki ja valan natuke suhkrut sisse ja siis maitsen,» sõnas uuringut juhtinud professor Kathleen Vohs ja lisas: «Kunagi ei ole piisavalt suhkrut ja siis ma valan umbes poole pakist joogi sisse. See ei ole funktsionaalne rituaal – ma peaksin kallama kohe pool pakist sisse.»

Teadusuuringu käigus tegid teadlased mitmesuguseid katseid. Näiteks jagati osalejad kahte gruppi: ühed sõid šokolaadi nii, kuidas ise tahtsid, teised pidid järgima kindlat rituaali ning murdma šokolaadi täpselt pooleks, pakkima teise poole uuesti ümbrisesse jms. Tulemuste järgi nautisid magusat rohkem just kindlate rituaalide järgijad.

Uuring avaldati teadusajakirjas Psychological Science Journal.

Toimetus ootab lugejate küsimusi Saada küsimus

Populaarne

Tagasi üles