Lugeja küsib: kas KÜ võib kommunaalmaksete võla tõttu elektri välja lülitada?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimaste aastate jooksul on Elektrilevi välja vahetanud suure hulga elektriarvesteid.
Viimaste aastate jooksul on Elektrilevi välja vahetanud suure hulga elektriarvesteid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Mul on kommunaalmaksete võlg ja olen püüdnud seda maksta. Vahel saan rohkem ja vahel tuleb juurde, olen teavitanud ka KÜ sellest. Korter on minu nimel ja seal elab minu 18-aastane laps, kes käib keskkooli, mina maksan maksud. Ise elan ja töötan Soomes, olen ka siia sisse kirjutatud. KÜ koosolekust anti mulle nii hilja teada, et ei saanud sinna minna. Otsus tehti minu seljataga, et elekter välja lülitada, kui võlad pole tähtajaks makstud. Kas kõik on seaduslik ja kas nad tõesti võivad mu lapsel elektri välja lülitada? Teada anti mulle meili teel 11 päeva varem. Kas ei ole mingit kindlat etteteatamisaega?» küsib lugeja.

Vastab jurist Andry Krass  Kvatro Kinnisvarahaldusest.

Võlgnevuse korral on teenuse vahendamise peatamine õiguskaitsevahendina korteriühistutes küllaltki levinud tegutsemispraktika. Seda, kui palju peab korteriühistu teenuse vahendamise peatamisest korteriomanikule ette teatama, korteriühistuseadus ei reguleeri, ning seega tuleks lähtuda mõistlikkuse põhimõttest ehk siis teenuse vahendamise lõpetamise teade peaks korteriühistu poolt olema välja saadetud sellise ajavaruga, et korteriomanik jõuab sellele reageerida kas siis võlgnevuse kustutamise või vastuväite esitamise näol.

Elektrienergia vahendamise korral saab mõistliku etteteatamise tähtaja tuletada ka elektrituruseaduse paragrahvist 90, mis lubab võrguettevõtjal võlgnevuse korral teenuse osutamise peatada 15 päevase etteteatamisega.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles