Maxima: kaupluste lahtiolekuaega võiks riik reguleerida

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi Maxima.
Viimsi Maxima. Foto: Mihkel Maripuu

Maxima kommunikatsioonijuhi Erkki Erilaidi sõnul aitaks toiduainete hinnalangusele kaasa riigipoolne lahtiolekuaegade regulatsioon, tänastes konkurentsitingimustes kauplused vabatahtlikult aga varem uksi sulgema ei hakka.

Erilaid ütles Postimehele, et Eestis on nii Lätist kui Leedust rohkem kaubanduspinda inimese kohta. Samuti pole ümberkaudsetes riikides sarnast konkurentsi olukorda nagu Eestis, kus turgu valitsevad viis kaubandusketti.

«Osa kaupluste lahtioleku tundidest on kahjumlikud aga üliterava konkurentsi tingimustes ei soovi ükski ettevõte loobuda klientidest, kes võiks poodi külastada hilisematel kellaaegadel.»

Erilaid märkis, et riiklikult reguleeritud lahtiolekuaegadest võidaks nii tarbija kui ettevõtja. «Kui riik seda reguleeriks jääks kauplejatele ka kahjumlikke tunde vähemaks ning ostjale väheneks teenindamise-turvamise-kütmise-jahtuamise kulu toiduhinnas.»

Eesti vabaturumajandus aga ei soosi säärast regulatsiooni, märkis ta. Samuti reageerib sellele valuliselt ka tarbija. «Teisalt, kui alkoholi müüki piirati, siis tarbija väga lühikese ajaga harjus ning õppis arvestama sellega, et pärast kella 22 alkoholi enam ei saa. Nii läheks ka poodide lahtiolekuaegade reguleerimisega.»

Eestis on kaubanduspinda ühe inimese kohta 1,3 ruutmeetrit, Saksamaal aga 1,4. Samas on Eesti ostuvõime elaniku kohta mitu korda väiksem.

Eesti kaupluste lahtiolekuajad on Euroopa Liidus (EL) ühed pikemad. Nädala keskel lahtiolekuaegu Euroopas üldiselt ei piiritleta, kuid tavapraktika kohaselt lähevad toidupoed kinni mitu tundi varem kui Eestis, kus sulgemisaeg on kas kell 22 või 23. Pühapäeviti on Saksamaal, Prantsusmaal, Belgias, Kreekas ja Austrias poed suletud ning kaubelda saavad ainult väikekioskid esmavajalikuga. Soomes on puhkepäevadel lahti ainult väiksemad poed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles