Lugeja küsib: miks Norra ilmajaama ennustused on Eesti omadest täpsemad?

Hanneli Rudi
, Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmateenistus tunnistab, et just vihma ennustamisel on möödaminekuid kõige rohkem.
Ilmateenistus tunnistab, et just vihma ennustamisel on möödaminekuid kõige rohkem. Foto: Timo Arbeiter / Valgamaalane

«Ei tea, miks on nii, aga kui vaatad ilmaennustust Norra veebilehelt yr.no (Eestis on yr.no ilmainfo ilmajaam.ee lehel- toim), siis on see tavaliselt täpsem kui Eesti ilmateenistuse oma. Millest sõltub ilmaennustuste täpsus? Miks kohalikud ennustused ei vasta Norra omadele?» küsis venekeelse Postimehe lugeja Juri.

Vastab ilmateenistuse ilmaprognooside osakonna juhataja Taimi Paljak.

Ilmamudelite arvutuste tulemused võivad mõnikord väga suuresti erineda. Nii on vahel üks, vahel teine neist täpsem.

Kui jälgida emhi.ee lehel olevaid HIRLAM-mudeli arvutusi, siis näha olevaist parameetritest on tuule kiirus üks paremaid ja usaldusväärsemaid kõigist mudelitest. Aga muidugi pole see absoluutne tõde ja mõnes olukorras on ka siin eksimused võimalikud.

Temperatuuri ja sademete osas on praeguse versiooni puhul altminekud suuremad. Eelpoolnimetatud parameetrid on väga suures sõltuvuses pilvisusest ja just see on HIRLAM-mudeli praegusel versioonil üks suuremaid komistuskivisid.

Aga juba on uus mudeli versioon jälgimisel ja tulemused on paremad. Juba lähitulevikus saab see ka meie veebilehel nähtavaks ning siis loodame, et prognoospilt on täpsem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles