Kontroll: Eestis müüdavad maasikad on puhtad

Hanneli Rudi
, Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turult võib rahuliku südamega maasikaid osta.
Turult võib rahuliku südamega maasikaid osta. Foto: Marko Saarm / Sakala

Veterinaar- ja toiduamet kontrollis tänavu Eestis müüdud maasikaid ning vaid ühes neist leiti lubatust suuremas kogus taimemürgi jääke.

«Võeti üheksa proovi, millest viis võeti Hispaania päritolu maasikatest ja neli Eestis kasvatatud maasikatest,» rääkis veterinaar- ja toiduameti jaekaubanduse, mahepõllumajanduse ja mitteloomse toidu büroo peaspetsialist Kaja Sepper.

Kaheksa proovi olid nõuetele vastavad, ühest Hispaania päritolu maasikate proovist tuvastati ühe taimekaitsevahendi jäägi (tebukonasooli) piirnormist suurem tulemus. Sepper kinnitas, et piirnormi ületus ei avalda alati tervisele kahjulikku mõju.

«Piirnormid on seatud nii, et arvestatakse mõju nõrgematele inimgruppidele (rasedad, vanurid, lapsed, allergikud jne) ja piirnormiga võrdses koguses jääkide organismi sattumine ei kahjusta tervist,» selgitas ta. Analüüsitulemuste baasil tehtud riskihinnangust selgus, et tebukonasooli piirnormi ületuse puhul ei olnud  see näitaja inimese tervist kahjustav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles