Saksa tarbijakaitse paljastas pestopurgis sisalduva

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pestokaste purgis.
Pestokaste purgis. Foto: Panther Media / Scanpix

Saksa tarbijakaitseorganisatsioon Stiftung Warentest teatas, et umbes kolmandik Saksamaal müügil olevatest purgipestodest ei vasta nõutud standarditele.

Stiftung Warentest kontrollis Saksamaa poodides müüdavatest pestokastmetest 30 erinevat brändi, kirjutab The Local. Mitte ükski toode ei saanud hinnanguks «suurepärane» ja iga  kolmas sai tulemuseks «halb». Halbades pestopurkides peitusid bakterid, koostisosad olid odavad ja nende maitse kehv.

Viies pestos kuuest, mis kandsid silti «Genovese» (peetakse kõige traditsioonilisemaks sordiks) leiti odavaid koostisaineid, mis erinesid algupärases retseptis kirja pandust. Oliiviõli asemel kasutati päevalilleõli, männiseemnete asemel India pähkleid, Parmesani asemel nisu ja kartulit. 

Üks eriti kalli kaubamärgiga pesto oli isegi kaetud bakteritega – seda hoolimata sellest, et purk oli suletud. Teisest leiti jällegi bambusetükke. Kolmandad maitsesid halvasti. Ühes Šveitsi orgaanilises sordis leiti keelatud ainet nimega antrakinoon, millel arvatakse olevat vähkitekitav toime.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles