Lugeja küsib: miks mobiilikõned ja sõnumid on kallimad kui muu andmeedastus?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SMSi saab saata juba paarkümmend aastat.
SMSi saab saata juba paarkümmend aastat. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

«Keskmise telefonikõne andmevahetusmaht (kvaliteet) on 56-114 kB sekundis. See teeb minutilise kõne mahuks 0,4-0,8 MB. Sõnumi suurus on kõigest umbes 1 kB. Olenemata sellest, kas toiminguks on helistamine, sõnumi saatmine või nn. mobiilse interneti kasutamine, kasutatakse samu maste, samu saatjaid ja niiöelda koormatakse sidevahendeid samalaadselt. Arusaamatuks jääb aga see, miks on need teenused nii ebavõrdselt hinnatud, kui tehnilises mõttes on tegu sama teenusega?» küsib lugeja.

«Näide: 500 MB võrgukasutuspakett (mobiilne internet) maksab kuus 5€. 500 MB eest saab aga sõnumeid saata umbes 512 000 tükki, mis teeks keskmise hinnakirja alusel selle 500 MB sõnumitena edastamise hinnaks ca 35600 eurot, mis on 7000 korda kallim. Kõnedest rääkides, peaks selle näiteks toodud 500 MB, 5€ eest saama rääkida 10-20 tundi, aga kõne hinnakirja alusel tuleks selle andmemahu hinnaks 30-60 eurot,» tõi ta näite.

Vastab Elioni tehnikajuht Heigo-Aulemb Ensling.

SMS teenus on olemas juba üle 20 aasta, seega ammu enne seda, kui keegi hakkas lugema bitte mobiilsidevõrkudes. Esimesed bitimahu mõõtmisel baseeruvad teenused tekkisid alles sajandivahetuse järel. Sõnumite mõõtmine baseerub lihtsalt saatmise faktil ja operaator ei kasutagi sõnumi korral suurt muud infot hinnastamiseks.

Teisalt sõltuvad hinnad ka muudest aspektidest, sh teenuse väärtusest kliendi jaoks ning võimalikest alternatiividest. Võib öelda, et teenuse jätkuv kasutus viitab, et kliendi jaoks on saadav väärtus selline, et teenus omab jätkuvalt suurt kasutust ka teiste alternatiivide kõrval.

Võib ju tuua ka näiteks kaks erinevat telefoni, mis teatud osas täidavad sama rolli, aga on eri hinnaga ja mõlemad leiavad ostmist. Kuigi esmapilgul on kõigil ekraan, kõlarid, mikrofon ehk kokku pandud samalaadsetest osistest.

Sama on SMS-ga, kõnega ja internetiga – kuigi osised võivad tunduda esmapilgul samad, omavad nad ka võrgus siiski erinevaid tehnilisi osiseid ja ka pakuvad kliendile erinevaid omadusi.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles