Lugeja küsib: kas volituse korral peab auto tehniline pass ka kaasas olema?

Tarbija24
, Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Kui autojuht ei ole kantud auto tehnilisse passi kasutajana, ent tal on olemas lihtkirjalik volitus auto omanikult, kas sellisel juhul peab auto juht siiski kaasas kandma lisaks volitusele ka tehnilist passi Eesti-siseselt? Kui jah, siis kas piisab lisaks volitusele tehnilise passi koopia kaasas kandmisest või peab ilmtingimata olema kaasas auto tehnilise passi originaal? » küsib lugeja.

Vastab vandeadvokaat Maano Saareväli advokaadibüroos Sirk ja Saareväli.

Liiklusseaduse § 88 lõige 3 annab ammendava loetelu tingimustest, millal registreerimistunnistuse kaasas kandmine ei ole juhile kohustuslik. Kuivõrd volikiri ei ole loetelus nimetatud, siis ei vabasta kirjaliku volikirja kaasaskandmine juhti kohustusest kanda kaasas ka registreerimistunnistust, kui juht ei ole registreerimistunnistusele vastutava kasutajana, kasutajana või omanikuna kantud või kui omanikku või kasutajaid ei viibi sõidukis.

Volikirja kaasaskandmine või olemasolu üldse kasutades sõidukit Euroopa Liidu piires, ei ole vajalik. Seega ei asenda volikiri ühtegi seadusega ette nähtud muud dokumenti. Kui on soov kaasas kanda registreerimistunnistuse koopiat, siis näen, et sellise koopia aktsepteerimiseks peaks koopia õigsus olema notariaalselt või vähemalt ametlikult tõestatud. Liigeldes taolise koopiaga väljapool Eesti Vabariiki, tuleb silmas pidada, et koopia ehtsuse kinnitus kehtiks ka välisriigis. Lihtsam on kaasas kanda registreerimistunnistuse originaali.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles