Lugeja küsib: mida ette võtta, kui dementne inimene juhib endiselt autot?

Tarbija24
, Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Kuidas peab käituma juhul, kui inimesel (76-aastane), kellel on kehtivad juhiload, diagnoositi hiljuti dementsus ja Alzheimeri tõbi? Juhiload pikendati inimesel enne diagnooside panemist (aasta tagasi). Kuna ta ise ei tunnista haiguste olemasolu, siis soovib ta ka autoga sõita - tegelikult on see aga kaasliiklejatele ohtlik. Arstid on kinnitanud mõlemat diagnoosi ning soovitanud inimene paigutada hooldekodusse. Kas juhtimisõigust saab peatada arsti käest saadud diagnoosi kinnitava dokumendi alusel? Mida peab selleks tegema - viima selle ARK-sse? Kes saab taotleda juhtimisõiguse peatumist? Hetkel ei ole inimesele määratud veel eestkostjat - ta on viibinud haiglaravil ning lähiajal soovib perekond ta paigutada hooldekodusse,» kirjutab lugeja.

Vastab vandeadvokaat Maano Saareväli advokaadibüroo Sirk ja Saareväli.

Liiklusseaduse § 124 lõige 2 - mootorsõiduki juhtimise õiguse peatab maanteeamet. Lõige 4 - mootorsõiduki juhtimisõigus peatatakse, kui mootorsõidukijuhi terviseseisund ei vasta liiklusseaduse § 101 lõike 10 alusel kehtestatud tervisenõuetele.

Seega, kui tegemist on viimativiidatud määruses kirjeldatud vastunäidustustega, siis tuleb teha avaldus või taotlus maanteeametile isiku mootorsõiduki juhtimisõiguse peatamise vajalikkuse/põhjendatuse osas seisukoha võtmiseks. Seadus ei sätesta, kes on õigustatud vastavat avaldust maanteeametile esitama. Sellest järeldan, et seda võib teha igaüks.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles