Veebipood pidi lõpetama keelatud hambavalgendajate müügi

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs toodetud hambavalgendustoode «Crest 3D Whitestrips with Advanced Seal» ei vasta nõuetele, kuna sisaldab 6,98 % vesinikperoksiidi. Üle 6% sisalduva või vabaneva vesinikperoksiidi sisaldusega hambavalgendustoodete kasutamine ja müük on keelatud. Vesinikperoksiid on söövitava toimega ja võib kahjustada suuõõne limaskesta, põhjustades põletust ning hambaemaili hõrenemist.
USAs toodetud hambavalgendustoode «Crest 3D Whitestrips with Advanced Seal» ei vasta nõuetele, kuna sisaldab 6,98 % vesinikperoksiidi. Üle 6% sisalduva või vabaneva vesinikperoksiidi sisaldusega hambavalgendustoodete kasutamine ja müük on keelatud. Vesinikperoksiid on söövitava toimega ja võib kahjustada suuõõne limaskesta, põhjustades põletust ning hambaemaili hõrenemist. Foto: Terviseamet

Mais kirjutas Postimees, et suuhügieenitooteid müüv ettevõte Pacific Trade OÜ reklaamib oma veebipoe «Julge Naeratada» koduleheküljel hambavalgendusplaastreid, mis on kõrge vesinikperoksiidi sisalduse tõttu Euroopa Liidus jaemüügis keelatud.

Jutt käib korporatsioonile Procter & Gamble kuuluva brändi Crest hambavalgendusplaastritest, mis koguvad keelust hoolimata vabamüügis populaarsust. Neid ei pea Euroopa Liit aga piisavalt ohutuks, et inimesed võiks iseseisvalt kodus kasutada.

Hambaarstide liidu president Piret Väli kinnitusel võib siin jaemüügis olla vaid tooted, mis sisaldavad vesinikperoksiidi kuni 0,1 protsenti. Tooteid, mis sisaldavad vesinikperoksiidi 0,1 kuni 6 protsenti tohib müüa vaid hambaravi kabinetis pärast patsiendi suuõõne põhjalikku läbivaatust. Ka peaks terviseameti kinnitusel tegema arst esimese valgendusprotseduuri ja hindama seejärel suuõõne tervist. Juhul kui kaebuseid ei teki, saab patsient kuuri kodus jätkata.

Hambavalgendamise tulemusel võivad tekkida igemetele keemilised põletused või ärritus. Terviseamet toob välja, et hambad võivad tundlikuks muutuda, valu põhjustada ja kahjustada võib saada email.

Terviseamet viis veebipoes läbi kontrollostu ja analüüsis seejärel tooteid laboratoorselt. Selgus, et toode Crest 3D Whitestrips with Advanced Seal sisaldab 6,98 protsenti vesinikperoksiidi. Seega on see Euroopa Liidus keelatud.

Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri kinnitas, et Pacific Trade OÜ sai ettekirjutuse.

Veebipoe tootejuht Sander Ainong kinnitas, et Pacific Trade OÜ on müügilt eemaldanud kõrge vesinikperoksiidi sisaldusega valgendusplaastrid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles