Marjulised puutuvad Soomes kokku negatiivse suhtumisega

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Reuters / Scanpix

Iga-aastaseks saagikoristuseks on Soome sõitnud tuhanded marjakorjajad mitmetest riikidest. Osa välismaalastest puutub kokku vaenuliku suhtumisega, kuid töötajate endi suurim mure on see, kas nad suudavad kokku «korjata» piisavalt raha.

Marjakorjamisega teenimise eesmärgil sõidavad suvel Soome mitmed välismaalased, kirjutab Yle. Sellel aastal on hooajatöölise tööloa saanud enam kui 4000 marjulist.

Marjade töötlemisega tegelev firma Kiantama kinnitas, et nad on saanud sadu kõnesid, kus kaevatakse, et marjakorjajad on rassistliku loomuga või ähvardavad kohalikke. Firmal on marjulisi palgatud üle riigi.

Teenis 5000 eurot

Hoolimata sellest, et marjulised kütavad kohalike elanike seas kirgi, muretsevad võõrtöölised hoopis sellepärast, kas reis Soome saab nende jaoks ikka kasumlik olema.

Taist pärit marjuline Jaturont Maneekan maksis tuhat eurot, et tulla Soome. Selleks, et raha tagasi teenida, kulutab ta iga tunni päevast korjates mustikaid ja pohlasid. Seda teeb ta 14 tundi päevas, seitse päeva nädalas.

Aeg-ajalt jookseb ta kokku mõne maaomanikust soomlasega. «Näiteks oli mees, kes koputas meie aknale ja käskis minema minna,» rääkis Maneekan, kuid lisas, et üldiselt soomlased sellised ei ole.

Eelmisel aastal tasus Soome-tulek Maneekani jaoks ära – ta korjas 5000 kilo marju ja pärast kulutusi jäi kätte 5000 eurot. «Ma tahan võimaldada oma tütrele head haridust,» selgitas mees.

Selle aasta pärast on mees mures, kuna ilm ei ole marjaaega soosinud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles