Maksutõusud kergitavad hindasid üle ühe protsendi

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukorv ähvardab maksutõusude tulemusel kallineda.
Toidukorv ähvardab maksutõusude tulemusel kallineda. Foto: Andres Teiss

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas ütles täna parlamendis, et valitsusliidu plaanitavad maksutõusud kergitavad tarbijahinnaindeksit (THI) sel ja järgmisel aastal veidi üle ühe protsendi.

Rõivas ütles, et veel tänavu peaks plaanitavate maksumuudatuste tulemusel THI kerkima 1,01 protsenti ning tuleval aastal 1,09 protsenti. Tema sõnul on siin arvestatud keskkonnatasude tõstmisega, kütuseaktsiisi ja maagaasi aktsiisi tõusuga ning ka käibemaksu kergitamisega 18 protsendilt 20 protsendile.

Rõivas märkis veel, et kütuseaktsiiside kümneprotsendilise tõstmisega kerkib bensiini hind 72 senti liitri kohta ning diisli hind 73 senti liitri kohta. Need arvutused on aga tehtud käibemaksu tõusu mitte arvestades, mistõttu kütuse tegelik hinnatõus saab olema suurem.

Rõivase sõnul kerkib bensiinikütuse aktsiis 10,8 protsenti ning diislikütuse aktsiis 12 protsenti. Ta lausus, et maagaasi hind võib aktsiisitõusu tulemusel kerkida tarbijale 3,7 protsendi võrra. 

Näitseks sotsiaaldemokraat Eiki Nestor on pakkunud, et koos käibemaksu tõstmisega võib kütuse tõus kujuneda ligi krooni suuruseks liitrilt. 

Mitmed opositsioonipoliitikud on taoliste maksutõusude puhul kahtluse alla seadnud valitsuse plaani võtta Eestis aastal 2011 kasutusele euro.

Eurole ülemineku üheks kriteeriumiks on ka THI tõus ehk inflatsioon ning see ei tohi ületada enam kui 1,5 protsendipunkti võrra kolme hinnastabiilsuse mõttes kõige paremaid tulemusi saavutava liikmesriigi määra. Kuna Euroopas on inflatsioon järsult pidurdunud ning kui kolme hinnastabiilsuse mõttes kõige parema riigi määr on näiteks 0, siis peabki Eesti arvestama 1,5 protsendipunkti suuruse inflatsiooniga.

Samas THI Eestis mais hoopiski langes võrreldes eelmise aasta sama ajaga 0,3 protsenti.

Täna on maagasi ja kütuse aktsiisitõusud, keskkonnatasude tõstmine ning käibemaksumäära kergitamine riigikogus teisel lugemisel ning kolmandal lugemisel ehk lõpphääletusel on eelnõu neljapäeval. Samas eelnõus on lisaks veel ette nähtud ka alkoholi- ja tubakaaktsiisi kergitamine.

Keskkonnatasud ja alkoholi aktsiis tõusevad 1. jaanuarist, teised maksutõusud on ette nähtud juba 1. juulist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles