Lugeja küsib: kas toidukile aitab hoidist säilitada?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduste hoidiste tegemine.
Koduste hoidiste tegemine. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Tarbija24 lugeja soovib teada, kas koduste hoidiste valmistamisel tuleks purgi kaane alla lisada ka toidukile, et omatehtud moos kauem säiliks.

«Väga paljud mu tuttavad kasutavad seda taktikat, aga kas see on õige?» soovib naine teada.

Vastab Salvesti peatehnoloog Marika Kramin.

Tuleb valmistada toormoos: suhkur ja purustatud marjad segada ning järgnevalt sügavkülmutada sobiliku suurusega pakendis (plastikkarbid jm). Kuumtöödeldud moos ehk keedetud moos vähemalt 80° C juures hävitab hallitus- ja pärmseened ning tervisele kahjulikud mikroobid.

Keedetud kuum ( 80-90° C) moos tuleb sulgeda õhukindlalt purkidesse, mis kindlustab moosi säilivuse. Vajalik on ka moosi säilimisele suhkru konserveeriv toime. Lisaks peavad hea kvaliteediga moosi tegemiseks olema ilusa värvi, hea lõhna ja meeldiva maitsega puuviljad  ning marjad. Kergelt käärinud või hallituslõhnalisest algmaterjalist saab ka vastava moosi, mis kõigele lisaks kipub kergesti riknema.

Hermeetiliselt suletud keedetud moos klaaspurgis ei vaja moosi pinnale toidukilet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles