Lugeja küsib: kas augustis lähevad haavad tõesti kiiremini mädanema?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operatsioonisaal.
Operatsioonisaal. Foto: SCANPIX

«August on tuntud kui mädakuu. Kas tõesti peab paika rahvatarkus, et sel ajal lähevad haavad kergemini mädanema. Väidetavalt ei soovi haiglad just seetõttu teha augustis plaanilisi operatsioone,» küsib lugeja.

Vastab  Tartu ülikooli arstiteaduskonna üldkirurgia õppetooli dotsent Urmas Lepner.

Teie poolt välja toodud nii-öelda rahvatarkus on iganenud arusaam, millel puudub tänapäevases meditsiinis teaduslik alus. Ilmselt on seesugune uskumus kujunenud ajalooliselt, mil haiglate hügieenitingimused olid suveperioodil kehvemad, kuna haiglaruumides oli palav, higistati rohkem ning levis palju kärbseid. Seetõttu levis arvamus, justkui august oleks mädakuu, mil haavad lähevad kergemini mädanema. Tegelikult on haaval täpselt samasugune võimalus mädanema minna näiteks veebruari- või juulikuus.

 Augustis ei toimu reeglina plaanilisi operatsioone eelkõige hoopis puhkuseperioodi tõttu. Kuna paljud meditsiinitöötajad viibivad puhkusel, siis ei ole mõistlik tööl viibivate arstide ning õdede töökoormust plaaniliste operatsioonidega suurendada. Kui võimalik, tehakse vastavad operatsioonid ära enne suveperioodi või sügisel. Teisalt ei jätkuks haigekassa raha aastaringselt plaaniliste operatsioonide teostamiseks. Haigekassa poolt suveperioodiks eraldatud raviraha jaotatakse ära perioodide peale jaanuarist juunini ning septembrist detsembri keskpaigani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles