Lugejad: Eestis on prillide muretsemine üle mõistuse kallis

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prillipood.
Prillipood. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Tarbija24 üleskutsele vastanud lugejad leiavad, et prillide hinnad on Eesti optikapoodides väga kõrged, mistõttu peaks riik lastele okulaaride soetamist vähemalt osaliselt toetama.

«Eestis on prillide tegemine üle mõistuse kallis. Mu abikaasa kasutab tavalisi raame, mitte mingeid kalleid disainerite raame, ja halli klaasi, mis reageerib valgusele. Ta on lühinägelik. Eestis on meile pakutud prilliläätsi hinnavahemikus 120–250 eurot, lisaks veel raamid ning ooteaeg kuni kuu aega,» kirjutas Kadri, kelle kommentaariga nõustus 29 inimest.

Kadri lisas, et kui ta juulikuus abikaasaga Küprosel käis, said nad sealt mehele uued prillid – raamid ja klaasid – ning uued klaasid vanadele raamidele 145 euroga. Lisaks oli tasuta nägemiskontroll, sõltumata, kas ostad prillid sealt või mitte. Töö tehti valmis mõne tunniga.

«Siin ei saa väita, et Eesti on nii väike ning meie turg on väike, vaid pigem on tegemist eraettevõtjate tohutu ahnusega. Turgu ju oleks siin, kui hinnad oleksid mõistlikud,» tõdes Kadri.

Teine lugeja tegi ettepaneku, et laste puhul peaks prillide ostu hüvitama või andma suurema soodusmäära. «Väikelapsele, koolieelikule maksavad prillid 80 eurot. Lastele hüvitist või soodusmäära pole. Võrdluseks: laste hambaravi on tasuta, hüvitatakse 100 protsenti,» kirjutas ta ja järeldas, et see on väga ebaõiglane. «Võiks olla näiteks hambaravi puhul hüvitis 75 protsenti ja prillide puhul 25 protsenti,» soovitas ta.

Lastele prillide ostmist peaks toetama

Prillikandja ema nõustus eelmise ettepanekuga. «Lastele hüvitatakse osaliselt ka näiteks ortopeediliste jalatsite soetamise kulud, aga prillid, mis on ju samasugused hädavajalikud abivahendid, jäävad täies ulatuses vanemate osta. Uusi prille on paraku lastel alguses vaja tihti,» selgitas ema.

Naise sõnul on ta enda laste prillidele kulutanud sel aastal kokku 230 eurot – see hõlmas kahtede prillide ostmist ning ühel vanal raamil klaaside vahetamist. «Kui nende nägemine veelgi halveneb ja juba õhendatud klaase vaja on, siis pean ilmselt arvestama veel oluliselt suuremate summadega igal aastal?» küsis mures ema.

Osa lugejaid läks omavahel hoopis vaidlema. «Alla paarisaja euro prilli poest kätte ei saa, aga turult saad Hiina päritolu lugemisprillid paari-kolme euroga – selline on meil vahe,» kirjutas mees. Temaga ei nõustunud Mimi: «Turuprill on ikka eelkõige mõeldud ajutiseks kasutamiseks ehk nii kaua, kui tellitud prillid kätte saad. Pikalt neid kasutada ei tohi, sest seal pole silmavahed ka õiged. Aga eks igaüks teab ise paremini, kuidas oma nägemist rikkuda. Kahjuks pole silmi võimalik vahetada, kui need juba tuksi keeratud...»

Kontorirott kulutas uutele prillidele näiteks 359 eurot, kuid need polnud sugugi kvaliteetsed: kruvi tuli varsti sangast välja. Marisel läks soodushinnaga ostetud raamidele ja õhendatud prilliläätsele kokku 560 eurot.

«Prillid peavad mugavad olema. Minu kogemus näitab, et järgmised on millegipärast eelmistest poole kallimad. Kui klaasid odavamad oleksid, siis ehk ostaks sagedamini uued prillid, aga sellise hinnaga ei raatsi. Raamid olen ka alati korralikud ostnud, et ikka vastu peavad,» märkis Maris.

Laura ostis viimased prillid Soomest Nisseni poest, raamid ja klaasid kokku läksid kampaania ajal maksma 275 eurot. «Ja siis oh imet, sain Eestis umbes kuu aja pärast silmaoperatsioonile ja nüüd vedelevad kallid prillid niisama,» kurvastas neiu.

Veiko prillid maksid 210 eurot, kusjuures raamid olid 50 protsenti allahinnatud. Birgit lootis samuti prillid 200 euro eest saada, kuid ainuüksi klaasid maksid 170 eurot. Karol hankis oma prillid aga turult 1 euroga.

Mitu lugejat soovitas prille osta ka internetist. «Väga hea firma päikeseprillid saab näiteks Amazonist 100 eurot odavamalt kui siit. Meie poodides on head päikeseprillid ikka väga räige juurdehindlusega!» teatas kommentaator Vanamees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles