Lugeja küsib: kas e-sigareti kasutamise kohta võib öelda suitsetamine?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas noormees suitsetab või aurutab?
Kas noormees suitsetab või aurutab? Foto: Marina Puškar / Postimees

«Kas on õige öelda e-sigaretti suitsetama, sest tegu ei ole suitsu, vaid auruga. Ka õhupüssist ei saa tulistada, vaid lasta. Millist verbi tuleks e-sigareti puhul kasutada, kas pigem tõmbamist või aurutamist?» soovib e-sigareti kasutaja teada.

Vastab Keele Instituudi keelekorraldaja Tuuli Rehemaa.

Aurutama tähendab «auruga töötlema» või «tahke aine lahust kontsentreerima vedela lahusti osalise aurustamisega». E-sigaretis toimub küll padrunis oleva vedeliku aurustamine, ent ei saa öelda, et e-sigaretti aurutatakse või aurustatakse. «Tõmbama» kohta ütleb ÕS, et tähenduses suitsetama on see argikeel. Võimalikud verbid oleksid veel «tarvitama» või «kasutama», ent mõlemad on stiililt üsna kantseliitlikud.

Kõige loomulikum on siiski ka e-sigareti kohta kasutada verbi «suitsetama». Tähenduse laienemist sarnasuse alusel tuleb keeles alatasa ette ja see, et uue nähtuse puhul võetakse kasutusele juba tuttav sõna, on väga loomulik. Tähendusnihete kohta võib lugeda näiteks «Eesti keele käsiraamatust».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles