Lugeja küsib: kas olen kohustatud kiiruse ületamise protokolli muudatustega nõustuma?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

«Minuga juhtus selline kahetsusväärne lugu, et ületasin suurel määral kiirust. Tunnistasin süüd ja väljendasin siirast kahetsust ning olin kõigega nõus. Selgitasin ka oma kihutamise tagamaid ja protokolli vormistamine oli valutu ning kiire. Ühesõnaga inimlikult saadi aru, kuid samas pole kihutamine tegelikult õigustatud. Arvan ise ka nii aga see selleks,» kirjutab küsija.

«Mõni aeg hiljem helistas protokolli vormistanud politseinik ning soovis minuga uuesti kohtuda, et protokollis muudatusi teha. Jutt oli kiiruse kiirusemõõdiku täpsusklassi märkest (+-). Protokolli vormistamise ajal tuli ka jutuks, et autol pole tehnoülevaatust juba 8 kuud. Kuna tegemist oli mu ema autoga (mis paistab tehniliselt korras olevat) ning üldise meeleolu vaimus vaikiti asi maha.

Hiljem tehnilisest passist kontrollides tuvastasin, et TÜV oli aegunud vaid 2 kuud. Lisaks meenus, et mul oli ligi 10 kuud enne antud juhtumit olnud samuti väiksemat sorti kiiruseületamine, mida samuti protokolli ei märgitud. Vesteldes politseinikuga telefonis, tõstatasin need teemad. Küsisin ka oma kohustuse kohta protokolli muuta. Ühtegi selget vastust ei tulnud, paluti vaid ilmuda x kohta neile sobival kellaajal. Nendele kohtumistele ma ei soostunud ilmuma suure vahemaa tõttu.

Seoses oma tööga olen pideval eemal Eestist ja enamasti ka igasugustest kommunikatsioonidest (kaugsõidumeremees). Nüüdseks on mind juba mõned korrad kutsutud erinevate politseinike/väärteomenetlejate jutule, kuhu mul ei õnnestunud minna, sest polnud Eestis. Üks selline ootab veel hetkel ees, kuhu hea õnne korral jõuan. Olen neid ka teavitanud, et ei pruugi jõuda, kuid vastust mulle ei tulnud. Igatahes, kui ma sinna lõpuks jõuan siis kas olen kohustatud väärteoprotokolli muudatustega nõustuma? Sest ma ei tea mida nad tegelikult muuta tahavad.

Mul on kadunud protokolli koopia. Eeldasin, et saan otsuse ning kannan karistuse. Kas mul on õigus nõuda uut koopiat varem tehtud protokollist? Kuidas käituda kui ilmneb, et protokolli on parandatud ning mul pole selle tõestamiseks oma koopiat?» küsib meremees.

Vastab vandeadvokaat Maano Saareväli advokaadibüroost Sirk ja Saareväli.

Sisuliselt ei ole keelatud väärteoprotokolli muuta või täiendada ning menetlusaluse isiku nõustumine või mittenõustumine ei muuda sealjuures midagi. Kehtib sama põhimõte, mis ka väärteoprotokolli esmasel koostamisel - protokoll koostatakse vaatamata sellele, kas menetlusalune isik sellega nõustub või mitte. Sarnaselt protokolli koostamisega peab ka protokolli muutmise järgselt seda menetlusalusele isikule tutvustama ja andma viimasele koopia muudetud või täiendatud protokollist. Vastulause esitamise tähtaeg hakkab kulgema siis uue koopia saamise päevast. Loomulikult võite enne muudatuste tegemist küsida koopia ka varasemast protokolli versioonist, kuid samas tuleb muudatused protokollis õiendada, mis teeb täiendused nähtavaks ja jälgitavaks.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles