Ülikoolid ootavad ärevalt tasuliste õppekohtade täitumist

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti suuremates ülikoolides on algamas või juba alanud dokumentide vastuvõtt ning koolid ootavad praegusi majandusolusid arvestades üsna ärevalt konkurssi tasulistele õppekohtadele.

Nii tunnistasid täna Vikerraadio «Suvesaates» esinenud Tartu Ülikooli, Tallinna Tehnikaülikooli ja Tallinna Ülikooli vastuvõtuspetsialistid Kaja Karo,

Kirsti Naaber ja Merit Paist.

Naaber ja Paist avaldasid siiski lootust, et teatud erialade vastu õppijatel huvi jätkub, näiteks võiksid populaarsed olla erinevad tehnikaga seotud õppekavad ja õpetajaameti omandamine. Viimase kohta ütles Paist, et see on ju töö, mis toidab alati, nii tõusu kui ka languse ajal.

Ergutamaks õppijaid tasulistele kohtadele kandideerima, on Tallinna Ülikool alustanud uue stipendiumiprogrammiga Indrek. See on mõeldud just tasulisel kohal õppijatele ning sel aastal vabastab kool õppemaksu maksmisest täielikult 50 üliõpilast ja sajal väljavalitul tuleb maksta ainult pool.

Tasud ühes semestris jäävad Tallinna Ülikoolis 13 000 – 15 500 krooni kanti.

Äsja kunstiakadeemia restaureerimise eriala esimese kursuse lõpetanud Tallinnas elav Maarja-Liisa seisis eelmisel aastal silmitsi isegi suuremate summadega. Tasuta kohalt jäi ta napilt välja, kuid õppemaksu küsis kool 34 000 krooni aastas.

«Oli mõte, kas võtta laenu või räägin vanematega läbi ja praegu olen põhimõtteliselt vanemate ülalpidamisel,» sõnas Maarja-Liisa.

Kooli kõrvalt töötamine neiu jaoks variant polnud – õppimine on õppimine.

Mitmed Maarja-Liisa tuttavad on üüratute õppemaksude tõttu valinud mõneks ajaks tööle minna ja õppimisega oodata.

«Aga selle tööle minekuga on ka nii, et kui sa oled raha maigu juba suhu saanud, siis sa ei pruugi enam ülikooli minna,» arvas Maarja-Liisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles