Kallid kingad andsid värvi, hõõrusid ja narmendasid

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kingapood. Illustreeriv foto.
Kingapood. Illustreeriv foto. Foto: Panther Media/Scanpix

Klient ostis jalanõupoest ABC King 124 euro eest uued kingad. Käimisel avastas ta aga, et kingad annavad värvi, õmbluskoht teeb haiget ning ääred hargnevad.

Mais ostis klient kauplusest ABC King naiste kingad «Ballerina», mille eest tasus 124 eurot, selgub tarbijakaebuste komisjoni otsusest. Juba kolme päeva möödudes esitas klient kingapoele kirjaliku pretensiooni, kuna uued kingad andsid värvi ja kannaosas oli terav serv, mis tegi haiget. Klient nõudis jalatsite parandamist, asendamist või hinna alandamist. ABC King saatis jalatsid ekspertiisi, kust selgus, et kallid kingad olid toodetud tehnoloogiliselt ettenähtud viisil. Samas oli jalatsi kannaosas kõrgem õmbluse koht, mis haiget tegi. Eksperdi kinnitusel oli aga viga eemaldatav. Ka kinnitas ekspert kliendi kaebust, et kingad annavad värvi.

ABC King lasi seejärel terava serva kingadelt eemaldada. Värviprobleemi lahenduseks pakuti tarbijale ostuhinna alandamist 35 protsendi võrra.

Juuli algusel märkas klient aga, et kingade ääred hargnevad ja viis jalatsid taas eksperdile ülevaatamiseks. Samuti esitas klient kaebuse tarbijakaitseametile, kuna tema hinnangul on kallid jalatsid ebakvaliteetsed. ABC King vastas ametile, et ekspert on jäänud oma esialgse seisukoha juurde, et kingad on õigesti toodetud. Kingade õmblused olid küll terved, kuid hargnev nii oli pärit pealismaterjali ja voodri vahel olevast vaheriidest. Niit olevat aga kergesti eemaldatav ja ei mõjutavat käimisomadusi.

Tarbija kingakaupmehega ei nõustunud ja esitas avalduse tarbijakaebuste komisjonile sooviga lepingust taganeda. Komisjoni hinnangul esines kingadel vaevalt märgatav pealse serva vahevoodri niidikiudude väljatulek, mis ei mõjuta jalatsite kandmisomadusi. Olulist lepingurikkumist ei tuvastatud. ABC King pakkus ka puuduse tasuta kõrvaldamist ning klient nõustus pakutud ettepanekuga.

Võib lühikest aega värvi anda

ABC Kinga turundusjuht Lauri Jürisoo selgitas, et üldjuhul tootjad ei märgi eraldi toodetele, kas jalanõu võib värvi anda või mitte. Erandjuhtudel on kingakarpi kaasa pandud hoiatus, et tegu on nahkjalatsitega, mis võivad kandmisel värvi anda.

«Mõningatel juhtudel on tulnud ette, et kingavoodri nahkade värvimisel võivad tekkida värvi jäägid kingadele. Need jäägid kuluvad esmastel kandmistel ära ning sellest võib ka jääda mulje, et kingad annavad värvi. Nii kui jäägid on kulunud, lõpetab ka king värvi andmise,» selgitas Jürisoo.

Kingade värvi andmine on tema sõnul väga individuaalne ja personaalne küsimus, sest palju sõltub kandja füsioloogilisest omapärast. «Inimeste PH-tase on väga individuaalne ning jalatsite nahk võib reageerida erinevalt. Probleemi leevenduseks on loodud ka vastav sprei, värvi kinniti, mida pritsitakse kinga sisse. Üldjuhul lõppeb siis ka värvi andmine,» rääkis Jürisoo.

Kuna tegemist on personaalse küsimusega, siis käsitleb jalatsikaupmees igat kaebust eraldi. «Reeglit, et igal juhul teeme alati allahindluse, meie ettevõttes ei ole.»

Komisjoni otsusega jäi ABC King rahule, kuna kaebus lahendati kliendi ning ettevõtte kokkuleppel kompromissina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles