Moosid, mida sa sõbrale ei soovitaks

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Panther Media/Scanpix

Tarbija24 lugejad on katsetanud mitmeid eksootilisi retsepte – vaaritatud on näiteks tikritšatnit praetud sibulaga, tšillimoosi, maasikatšatnit, tikri-apelsinimoosi, peedisalatit koriandriga ja kõrvitsamoosi. Üldjuhul kehtib reegel, et korraga pole mõtet suurt laari keeta.

Tarbija24 lugejad tõid välja mitmeid retsepte, mida nad kodus teistel järele proovida ei soovita.

«Eelmisel suvel alguse saanud tšillimooside buum oli ikka täiega rõve, kuigi tšilli mulle iseenesest väga meeldib!» kirjutas üks lugeja. Teine sekundeeris talle: «Ka mina langesin tšillimoosi ohvriks. Ei ole raatsinud veel kõike ära visata, aga ega sööma ka ei kutsu.»

Kessu meelest ei tasuks eksootilisi moose korraga suures koguses keeta. Esialgu võiks piirduda paari purgiga, sest muidu võib juhtuda, et neid ei sööda lihtsalt ära. «Apelsini, rabarberi ja tikritega hoidiseid lapsed eriti ei söö, ikka eelistatakse klassikalisi maitseid - maasikamoos, vaarikamoos jne,» teadis Kessu lisada.

Tiigrike ei soovita keeta tikri-apelsinimoosi – lisaks sellele, et maitse on veider, võtab selle pruunikas värvus igasuguse isu ära.

«Jälgima maitsega asju, mida kokku keetsin oli tikritšatni praetud sibulaga (kokaraamatu retsept),» kirjutas üks lugeja. Maitse rikkus ära tugev õli mekk. «Parim sai maasikatšatni, mis sobis eriti hästi juustu ja kanalihaga,» lisas lugeja.

Teine Tarbija24 lugeja nentis samuti, et tikritšatni temale ei maitse, küll aga nautis seda tema mees.

Lugejatel ei ole õnnestunud ka marineeritud peedisalat koriandriga, kõrvitsamoos, piparmündi-õunamoos, aga ka isevalmistatud Toome salat.

Viga valmistajas?

«Sai väga maitsev ebaküdoonia-kõrvitsamoos (maitselt kui aprikoosimoos) eelmisel aastal ja niinimetatud valeapelsinimoos, kus koostisosadeks kõrvits, sidrun, hapu õun, ingver,» muljetas Mammi. Samas läks tal nässu täiesti Toome salat, mille komponentideks kurk, sibul ja porgand.

«Tuli ööpäev soola, suhkru, äädika ja õli segus hoida ja siis kümme minutit kuumutada. Porgandi kuubikud jäid kõvaks, samas kui muu läks pudruks. Liiga soolane ja õline ka jäi ja ilmselt läheb käärima,» arvas Mammi.

Teine teadja kirjutas vastu, et selline Toome salati valmistamisviis on vale. «Äädikat pannakse alles keetmise lõpus ja porgand tuleks riivida või viilutada imeõhukeseks. Rahvakeeli on selle salati nimi ämbrisalat ja kui õigesti teha, saab väga hea. Ja ööpäev hoitakse ainult soolaga, muud maiseained lisatakse kas kuumutamise ajal või lõpus. Ka kuumutamise või õigemini keetmise aeg võiks pikem olla, siis ei jää aedviljad liiga kõvaks,» selgitas Mammile Tarbija24 lugeja.

«Kui üldse midagi soovitada, siis seda, et ärge järgige retsepti nii jäigalt. Maitske ikka ka. Mina ei pane kunagi nii palju soola ja äädikat, suhkrut, kui retsept ette näeb. Kui vaja siis maitse järgi lisan,» soovitas Tarbija24 lugeja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles