Isad investeerivad rohkem enda moodi lastesse

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Senegali traditsioonilistes külakestes läbi viidud uurimus näitas, et isad investeerivad rohkem lastesse, kes on nendega fenotüübilt kõige sarnasemad, ning et laste tervis sõltub otseselt isa investeeringutest.


Varasemates uurimustes on näidatud, et paljude liikide isasloomade investeeringute suurus järeltulijatesse sõltub sohilaste esinemise tõenäosusest. Otseseid tõendeid isade investeeringute sõltuvusest sarnasusest järeltulijatega oli aga siiani väga vähe, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Sohilaste osakaal inimperekondades on sõltuvalt populatsioonist 0,8 kuni 30 protsenti, seega ei saa mehed isaduses täiesti kindlad olla. Teiste isade laste üleskasvatamisse investeerimine, eriti enda laste arvelt, on aga evolutsioonilisest seisukohast vaadates raiskamine, mida piiratud ressursside korral endale lubada ei tohiks

Antud uurimuses keskenduti näojoonte sarnasusele ning kehalõhna sarnasusele ning hinnati nende tunnuste mõju isade investeeringutele, samuti isade investeeringute mõju laste üldisele seisundile.

Uurimus viidi läbi Senegali traditsioonilistes külakestes, kus elatutakse peamiselt põllumajandusest. Islami traditsioonidele vastavalt on seal levinud mitmenaisepidamine, seadusega on lubatud abielu kuni nelja naisega. Laste ligipääs piiratud ressurssidele, nagu toit, haridus ja meditsiiniline abi, sõltub eelkõige isade otsustest ja käitumisest.

Nii näojoonte sarnasuse kui ka kehalõhna sarnasuse hindamiseks kasutati väliste hindajate abi. Isadest ja lastest tehti otsevaates ja võimalikult ilmetu näoga portreepilte. Hindajatele esitati lapse pilt koos kolme mehe pildiga. Katses osalenud 109 hindajat pidid valima välja mehe, kes nende hinnangul võis olla lapse isa.

Kehalõhnade hindamiseks paluti isadel ja lastel magada ühe öö särgiga, mida hiljem hindajatele nuusutada anti. 300 hindajat pidid kahe mehe särgist valima välja lapse särgile sarnase lõhnaga särgi. Kuna külaelanikud sõid kõik sama traditsioonilist toitu ning kasutasid samu pesuvahendeid, võib eeldada, et keskkond mõjutas kehalõhnade erinevust perede lõikes vähe.

Isade investeeringuid lastesse hinnati nii otsesel kui kaudsel teel. Otseste investeeringute hindamiseks küsiti emadelt, kui palju isad lastega aega veedavad, samuti paluti küsitluse põhjal hinnata isade lähedust lastega, vastutustunnet ja hariduse andmist.

Kaudsete investeeringute hindamiseks lasti nii isadel kui emadel vastata küsitlusele, milles uuriti, kui palju isad emasid emotsionaalselt toetasid ja kui palju raha nad laste jaoks andsid. Laste seisundit hinnati kehamassiindeksi ja käe ümbermõõdu järgi.

Uurimusest selgus, et mida sarnasem oli laps isale, seda rohkem isa temasse investeeris. Samal ajal ei sõltunud isa investeeringute hulk lapse vanusest, soost, sündimisjärjekorrast, isa töötundidest või isa jõukusest. Lapsed, kellesse isad rohkem investeerisid, olid paremas seisundis ning parema tervisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles