Lugeja küsib: kuidas käib lapsega suhtlemise korra taotlemine kohtus?

Tarbija24
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isa tahab ka pärast lahutust lapsega suhelda.
Isa tahab ka pärast lahutust lapsega suhelda. Foto: Array

«Paljude vastuste juures on mainitud, et kui lapsevanemad omavahel kokkuleppele ei jõua (minu puhul takistab lapse ema konkreetselt tütrega kohtumisi), siis on võimalik pöörduda kohtusse, et paika panna lapsega suhtlemise kord. Palun konkreetsemat infot, mis sellise protsessiga kaasneb,» kirjutab lugeja.

«Millisel aadressil on kohus, kuhu peaks pöörduma Harjumaal?  Kas esindaja (advokaat) on avalduse tegemisel ja protsessi käigus hädavajalik? Millised on vältimatud summad sellise teema puhul (riigilõiv, vajadusel esindaja jne.)? Ma mõistan, et advokaadi kulu sõltub vastava teenuseosutaja hinnakirjast, aga Teie kogemustes on ehk mingi keskmine suurusjärk välja koorunud.  Kui pikalt selline protsess kestab?  Kui palju kaasatakse protsessis last? Ma ei soovi, et seitsme-aastane  tüdruk sellest trauma saaks,» kirjutab isa.

Vastab jurist  Hanna Kivirand õigusbüroo Puurits & Partnerid.

Kui laps elab Harjumaal, tuleks pöörduda Harju Maakohtusse, millel on kaks kohtumaja, mis tegelevad perekonnaõiguslike vaidluste lahendamisega – Kentmanni kohtumaja ja Tartu mnt kohtumaja.

Esindaja ei ole hädavajalik, kuid ilmselt aitaks esindaja olemasolu Teie jaoks kohtumenetlust mõnevõrra lihtsamaks muuta – kui avalduse suhtlemiskorra kindlaksmääramiseks koostab Teile selle valdkonna spetsialist, saavad suure tõenäosusega kõik vajalikud asjaolud ja seadusesätted avaldusse märgitud ega tohiks tekkida probleeme avalduse menetlusse võtmisega. Samuti võib olenevalt inimesest kohtuistungil esindaja juuresolekul kindlam tunne olla.

Vältimatuks kuluks vastava kohtumenetluse alustamisel on riigilõiv, mille suurus on 10 eurot (kui avaldus esitatakse läbi e-toimiku, on riigilõivu suuruseks 5 eurot). Kui võtate endale esindaja, lisandub kulu õigusabile.

Advokaatide töötunnihind on mulle teadaolevalt keskmiselt 100-150 eurot ja juristide töötunnihind jääb reeglina suurusjärku 50-100 eurot.

Kohtumenetluse pikkus sõltub väga paljudest asjaoludest, seega on üsna keeruline öelda, kui kaua kohtumenetlus aega võiks võtta. Keskmine menetluse pikkus nendes asjades võiks olla u pool aastat.

Seitsmeaastast last üldjuhul kohtuistungile ei kutsuta, kuid kindlasti vestleb lapsega tema arvamuse väljaselgitamise eesmärgil lapsele riigi poolt määratud esindaja ja lastekaitsetöötaja.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles