Toidupoed varjavad tulevase töötaja palka

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik suuremad jaemüügiketid otsivad aktiivselt töötajaid, nii ka Prisma.
Kõik suuremad jaemüügiketid otsivad aktiivselt töötajaid, nii ka Prisma. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Boonustena pakutakse teenindajatele soodustusi ostudelt ja pisut odavamaid sportimisvõimalusi.
 

Jaemüügiketid otsivad suure hooga uusi töötajaid, kuulutades nii poodides, bussides kui ka internetis. Seejuures ollakse aga kiivad varjama, kui suur on tulevase müüja palk ning milliseid boonuseid on võimalik töötajal saada. Postimees uuris töökuulutustes toodud telefoninumbritele helistades, mida värvatavatele müüjatele pakutakse.

Esimesena uurisin töövõimalusi Rocca al Mare Prismas. Telefonile vastas vene aktsendiga meesterahvas, kes suunas kõne pärast pikka ootamist edasi tugeva vene aktsendiga naisterahvale.

Meie jutt jäi üsna lühikeseks. Selgus vaid, et graafik on «selline kõikuv», jaguneb hommikuseks, päevaseks ja õhtuseks vahetuseks ning kõige pikem vahetus on kümme tundi. Palk oleneb tööajast. Küsimuse peale, kui suur võiks tunnitasu olla, ütles naisterahvas, et ei oska hetkel vastata, kuna see on «hõivatud informatsioon». Küsin, kas töötajatele on ka mingeid soodustusi. «Jaa-jaa, muidugi. Kui tulete kohapeale, siis räägime teile täpsemalt,» sõnas naisterahvas.

Maximasse helistamine algab segadusega. Küsin esmalt palga kohta ning toru võtnud naisterahvas on valmis seda lahkelt ütlema. «Saalitöötajal on palka ... üks hetk ... 2,75 tunnis, letiteenindajal on ka 2,75. Ei, saaliteenindajal on 2,60, letiteenindajal on 2,75, kassapidajal on, ei, nii ... Kohe ma vaatan ... Kassapidajal on 2,75 kuni 3 eurot bruto, letiteenindajal on 3,20 ka bruto ja saalitöötajal on 2,75,» kõlab arutlus. Saan teada, et ka Maximas on kasutusel n-ö pika ja lühikese nädala süsteem ning üks vahetus on 12 tundi.

Küsin lisatasude ja boonuste kohta. «Kui te teate, kassapidaja juures on selline aparaat, kus saab panna «hea teenindaja», «paha» või «normaalne» või «pikk järjekord», võib-olla nägite. Kui seal on «hea teenindaja» nupp, kui seda vajutatakse, pluss viis senti teie palgale. Ja veel, kui te olete kassapidaja, siis sõltub see ka kiirusest – mida kiiremini tööd teete, seda rohkem te teenindate,» kõlab järgmine arutlus.

«Ja veel pakume oma töötajatele tasuta lõunasööke, palk on meil täpselt 15ndal,» lisab naine. Uurin tasuta söögi kohta täpsemalt. «Kohapeal koristaja teeb ja kogu toit tehakse, kaup ostetakse poest,» vastab naine.

«Kas Maxima töötajatele on kaubalt mingi soodustus ka?» küsin veel. «Kauba peale soodustust ma arvan, et ei ole, aga on kaart «Aitäh!». Kui te tulete tööle, siis te saate selle tasuta,» ütleb naine ning küsib, et ehk sooviksin minna töövestlusele, et «kõik teile öeldakse», sest tema ei saa «ka kõike informatsiooni telefoni teel öelda».

Rimi töökuulutusse märgitud telefonile vastab üsna kidakeelne naisterahvas. Saan teada, et tuleb viis päeva nädalas tööl olla ja kindlasti saab ka kaks vaba päeva. Enamik Rimi kauplusi on avatud kaheksast hommikul kuni kümneni õhtul, seega jääb vahetus sinna ajavahemikku ning kui töötajal on soov pikemaid tööpäevi teha, siis tuleb kas «pikk ja lühike nädal» või «kaks tööl, kaks vaba», aga kõik käib vastavalt kokkuleppele.

Transpordikompensatsioon on Rimis 30 eurot kuus. «Näiteks kui sõidate bussiga ja maksate selle eest, siis meie maksame teile veel 30 eurot kuus lisaks palgale,» sõnas naisterahvas.

«Ja kindlustus on ka?» küsin kuulutuses märgitu kohta. «Kindlustus?» küsib naine vastu. «Õnnetusjuhtumi,» täpsustan. Teiselt poolt toru kostab ainult «Mhmh!».

Rimi kodulehel seisab, et ettevõtte sotsiaalpoliitika eesmärgiks on toetada töötajaid erilistel puhkudel. Ühekordse toetuse saab Rimi töötaja näiteks lapse sünni või lähedase inimese kaotuse puhul. Kui selle kohta küsin, vastab naine kiiresti: «Jah, täpselt. Nii ongi. No kui laps läheb näiteks 1. klassi, siis saab koolikoti.»

Selveris seevastu oldi nõus veidi pikemalt vestlema, kuid rõhutati samuti, et täpsemalt oleks parem juba töövestlusel silmast silma kõnelda. Küll aga oli telefonile vastanud naisterahvas lahkesti nõus rääkima, et teenindaja töötab summeeritud tööajaga neli kuud, tööpäeva maksimumpikkus on 12 tundi ning mõnes kaupluses, näiteks Järve ja Kadaka Selveris, on ka öised teenindajad, kes panevad öösiti kaupa välja.

Selveri töögraafikus on 30 kalendripäevast pooled töö- ja pooled vabad päevad. «See on selles mõttes soodsam kui kontoris, sest kontoris käiakse tööl näiteks 20 või 21 päeva,» lisas naine.

Ennevanasti oli Selveris pika ja lühikese töönädala süsteem (ehk «ühel nädalal olete tööl kaks päeva ja teisel viis päeva»), kuid praegu ei julge naine seda enam lubada, kuna kauplused ja tööajakavad on erinevad. «Iga tööajakava teeb osakonna või kaupluse juhataja ja kui te vestlusel olete, siis ta näitab teile täpselt, millisele ametikohale ja missugusele tööajakavale te tööle asuksite,» toonitati jällegi töövestluse tähtsust.

Selveri töötajatele on ka Partnerkaardi taotlemine tasuta ning seda kasutades saavad nad tavakliendist kaks korda suuremat boonust.

ETK Grupilt uurin Laagri Maksimarketisse tööleasumise kohta. See on kõikidest kõnedest ka kõige pikem. Töökuulutuses küll palka kirjas ei ole, kuid naisterahvas vastab lahkesti, et kõik ETK Grupis töötavad teenindajad saavad kätte umbes 400 eurot või natuke enam.

«Miks ma ütlen sellise umbes numbri, on see, et meie töötasu koosneb põhipalgast ja tulemustasust. Ütleme põhipalk on kätte 390 eurot ja sinna tuleb siis see tulemustasu juurde,» selgitab naine.

Töögraafiku osas ei oska ta aga täpset infot anda, kuna see pannakse kokku kaupluse juhataja ja töötajate koostöös. «Ma tean, et praktika on see, et tehakse n-ö lühikesi ja pikki päevi. On töötajaid, kes käivad 11-tunniste vahetustega ja on neid, kes teevad kaheksatunniseid päevi. Sellest lihtsalt sõltub vabade päevade arv,» sõnas naine.

ETK Grupi töötajad saavad Säästukaardiga suuremat boonust kui tavakliendid. «Kuna kõikidel meie ETK Grupi töötajatel on võimalik omada Säästukaart Plussi ütleme natuke paremate tingimustega, siis jaekaubanduse poole peal olevad inimesed saavad siis n-ö topeltboonust,» selgitas naine.

Veel nimetas ta töötajate ühiseid suvepäevi ja jõulupidusid. «Loomulikult on meil ka erinevad rahalised boonused, aga need on juba sellised asjad, millest telefoni teel ei räägi,» oli naine kindel, lisades siiski, et «eks me natuke oleme ikka töötajate peale just sel moel mõelnud, et natuke neid kuidagi väljaspool tööd ka mingite asjadega motiveerida».

Ka Comarketisse helistades on toru võtnud naisterahvas lahkesti nõus ütlema, et Laagris on klienditeenindaja brutopalk 520 eurot. Graafiku koha pealt jäi ta konkreetse vastuse võlgu, sest ka Comarketi puhul tuleb see kaupluse juhatajaga kokku leppida.

«Aga seaduse järgi tuleb see 36 tundi katkematut puhkeaega vähemalt täis,» lisab naine ning soovitab samuti minna kauplusesse kohale. «Aga ütleme niimoodi, et me püüame ka võimalikult vastu tulla ja inimesele sobiva graafiku teha,» kõlas veel mahedal häälel telefonist.

Laagri Comarketi töötajad saavad kasutada taksokaarte ja «ööseks kedagi poodi ei jäeta». «Lihtsalt asi on selles, et kui keegi peab kassat üle andma või kauplust sulgema, siis võib juhtuda nii, et viimane buss tuleb sealt ära ja lihtsalt ei ole võimalik muuga koju tulla,» selgitas naine.

Lisaks põhipalgale on Comarketis lisatasud, mida arvestatakse kvaliteedi ja tulemuste pealt. Igal kuul selgitatakse välja ettevõtte parimad töötajad, kes saavad teatud summa eest osta kaupluse tooteid. Ka Comarketi töötajad saavad enda kaupluseketi kliendikaardi, mis annab ostult viis protsenti soodustust.

«Aga ega seal väga rohkem kiidelda pole millegagi, on veel laste jõulupidu ja meie suvepäevad, nii nagu ikka paljudes ettevõtetes,» sõnas naine lõpetuseks.

Suurem osa kauplusekette võimaldab oma töötajatele ka soodsamaid sportimisvõimalusi või koolitusi.

Selver pakub võimalust liituda oma spordiseltsiga, mille puhul tuleb maksta «solidaarne summa» ning siis on võimalik käia sügisperioodist kuni kevadhooajani üks kord nädalas tasuta ujumas või osta soodustingimustel treeningrühma kuukaart.

Rimi pakub samuti veidi soodsamat sportimisvõimalust. Nimelt on Rimi partnerid Meriton, Kalev Spa ja veel mitmed spordiasutused, mida telefonile vastanud naine esimese hooga peast nimetada ei osanud. Samuti on võimalik Rimi partnerfirmade vahendusel pääseda tervisekontrolli.

Töökuulutuses reklaamib Rimi välja ka keelekursusi. «Selle jaoks peab olema läbitud katseaeg ja siis, kui rühma komplekteeritakse, saate käia,» selgitas naisterahvas.

ETK Grupil on toru võtnud naisterahva sõnul enamiku Tallinna spordiklubidega kokkulepped, et nende töötajad saavad teatud suuruses allahindlust, kuid suurem osa kulust jääb siiski töötaja enda kanda.

Comarketi partneriks on spordiklubi Arctic, mille kuukaart on võimalik töötajatel soetada poole hinnaga. «Ja ütleme, et kui te Laagris töötate, siis Laagris on ujula ning kui tahate Laagris ujumas käia enne või pärast tööd, siis 20 eurot kuus me tšekkide alusel hüvitame selle,» lisas sealset tööd tutvustanud naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles