Ahjukütjad eelistavad aina enam kotis müüdavaid küttepuid

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrkkottides küttepuud Põhja-Eesti Küttepuu laos.
Võrkkottides küttepuud Põhja-Eesti Küttepuu laos. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Ahiküttega kodude omanikud väldivad suurema summa kulutamist ühekorraga, ostes puid üksikute kottide kaupa – paraku on see kokkuhoid petlik, sest lahtine halg on märksa odavam.

Küttepuude müügis on kaks tippaega. Üks algab pärast lume sulamist, mil peamiselt maal elavad inimesed varuvad toorest, odavat puitu lootuses, et see suvega ära kuivab. Teine suurem ostulaine algab sügisel, kui linlased vajavad kuivi halge, mis on kohe kütmiseks kõlblikud.

Põhja-Eesti Küttepuu OÜ müügijuhi Antti Ööbiku arvates jagunevadki puude ostjad kaheks: ühed teevad korraga 500–800-eurose väljamineku ja ostavad suurema koguse lahtist toorest halgu, teised ostavad üksikute kottide või konteineritega kuiva puud. Kui aastaid tagasi ostsid kuiva puud vähesed, siis nüüd nende osa aina kasvab.

«Märkimisväärne osa meie kliente on hakanud oma sõnutsi eelistama võrkkottidesse pakitud kuivasid küttepuid mugavusest ja kvaliteedist lähtuvalt,» täheldas Eesti Puu OÜ tegevjuht Raimond Parko ja nentis, et näeb selle tootegrupi osakaalu suurenemist ka tulevikus.

«Inimesele tundub, et tal kulub nii vähem raha, kui ta peab korraga ühes kuus vähem maksma – nagu tasuks keskkütte eest,» rääkis Ööbik. Müügijuhile näib, et võrkkottides puid ostavad pigem kehvemal järjel inimesed, kel pole raha korraga suurt summat maksta.

Väiksem kogus korraga

Halupuu Firewood Products OÜ juhataja Janis Üksiku hinnangul on jaemüügis üldine tendents korraga ostetavate koguste vähenemise suunas, kuna paljud kasutavad kombineeritud kütet ja halgusid ei kulu nii palju.

Kotiga kuiva puu ostmine on paraku kõige kallim, kuid hinnavahe konteineriga ei ole ülemäära suur. Näiteks Põhja-Eesti Küttepuult tellides maksab kuupmeeter 30-sentimeetrist kuiva leppa võrkkotis ligikaudu 68,75 eurot (40 liitri hind on 2,75), konteineris kuiva lepa hind on 67,50 eurot/m3. Põhja-Eesti Küttepuu kuiva leppa lahtiselt ei müü, kuid toore lepa saab lahtiselt kätte 39 eurot/m3, Atko Küttepuu küsib lahtise kuiva lepa eest näiteks 44 eurot/m3.

See, kui palju küttepuid korraga ostetakse, sõltub mõistagi ka hoiustamise võimalustest. «On kliente, kes tellivad aastas neli korda halgusid, kuna ei ole ruumi suuremat kogust korraga ladustada,» kinnitas Üksik. Ka Ööbik leidis, et paljud korterielanikud ostavad just seetõttu puid kottidega.

«Vanarahva tarkuse järgi talitades peaks toore puu varumisel arvestama halu kuivamisperioodiks kaks aastat, see tähendab, et samal aastal ostetud halg sobib kütmiseks alles järgneval kütteperioodil. Nii on kindel, et puu on looduslikult piisavalt ära kuivanud,» õpetas Üksik.

Tema arvates on tänavu küttepuude müük läinud tõusvas joones – seda on osaliselt toetanud eelmine talv, mis ei olnud küll väga külm, kuid venis ligi kuu aega tavapärasest pikemaks.

Ehituspood Baumax alustas küttepuude müügiga alles eelmisel aastal ning juhatuse liikme Jako Tsäko sõnul on müük nii mullu kui tänavu olnud sarnane.

Atko Küttepuud OÜ juhatuse liige Aivo Juhanson kinnitas, et nõudlus kuiva puu järele on neil juba tekkinud. «Sel aastal tuleb meil selline uus teenus ka – küttepuutakso, mis hakkab iga õhtu linna vahel ringe tegema. Siis saab väikseid koguseid ka tellida,» lisas Elvas ja mujal Lõuna-Eesti piirkonnas tegutseva firma esindaja.

Stabiilne hind

Müüjate sõnul ei ole küttepuude hinnad viimastel aastatel kuigipalju kõikunud. «Meie hinnad on olnud kolm aastat, krooni aja lõpust saati ühesugused,» rõhutas Ööbik. Ka OÜ Atko Küttepuud ning OÜ Eesti Puu pakuvad küttepuid täpselt samade hindadega kui mullu. Nemad ei näe ette ka märkimisväärset hinnatõusu.

«Meie ettevõte ei ole eelneva aastaga võrreldes halupuu müügihinda tõstnud, kuid surve halu hinnatõusuks üha suureneb – elekter, palgad. Üritame hoida hinnad sel aastal samal tasemel nagu praegu. Samas mõningane halupuude hinnatõus järgmise aasta alguses siiski tuleb, kuna kõik sisendhinnad on juba tõusnud või tõusmas,» ennustas Janis Üksik.

Talve jooksul võivad hinnad Tsäko sõnul tõusta, kui varud vähenevad ja tuleb külm talv, kuid võivad samas ka kevadel hoopis soodsamaks minna, kui tuleb soe talv ja turule tuuakse palju importkaupa. Siiski ei usu ta, et saab olema hüppelisi hinnamuutusi, pigem viie kuni kümne protsendi ringis.

Samas on Üksiku sõnul teiste kütteliikide kohati pidurdamatu hinnatõus tekitanud olukorra, kus haluküttega kaminaid, katlaid ja ahjusid aina enam taastatakse või ehitatakse, et vähendada või leevendada elektri hinnast tingitud kütte hinna tõusu.

Antti Ööbik tõdes, et eestlane on harjunud ostma halli leppa nii toorelt kui ka kuivatatult. «50 protsenti on lepp ja siis on ülejäänud,» märkis ta. «Protsentuaalselt on eelistatuim hall lepp,» ütles ka Parko.

Nüüd on aga Ööbiku andmetel hakatud ostma rohkem ka teisi lehtpuid: saart, sangleppa ja kaske. «Nooremad eelistavad saart – see on puu, mis ajab kõige vähem prahti. Mitte kunagi ei ole tal hallitust. Kask on kuivatamisel kapriisne: kui ta märjana kuuri panna, siis läheb kindlasti hallitama. See on nagu heinategu,» naljatles Ööbik.

Põhja-Eesti Küttepuu OÜ müügijuhi arvates kardavad vanemad inimesed, et kütavad ahju saarega lõhki. «Pane siis lihtsalt kümne halu asemel seitse või viis. Tuleb sama välja,» soovitas ta.

Kuiva puitu jätkub

Kõige ostetumad puuliigid Baumaxis on lepp ja kask. Halupuu Firewood Productsi suurima läbimüügiga puuliik on sanglepp, seda nii toorelt kui ka kuivatatult. «Sanglepp on eriti sobilik kütmiseks kaminates, samuti on ta hinnatud puu liha või kala suitsutamiseks suitsuahjudes,» märkis Üksik.

Müüjad usuvad, et kuiva puud peaks tänavu jätkuma. Tsäko rääkis, et kogu möödunud talve kestel olid puuvarud rahuldavad – varasemat defitsiiti on eeldatavasti vähendanud aasta-aastalt suurenev küttepuude import idapiiri tagant. «Tahan uskuda, et ka sel aastal on tänu importpuidule piisavad varud kuni kevadeni, kuid siiski ma soovitan kõigil juba praegu omale talvepuud hankida, et mitte saada kevadel ebameeldiva üllatuse osaliseks, et puid pole või on hirmkallid,» lisas Tsäko.

«Meie ei ole endal kaks aastat ladu tühjaks müünud,» märkis Ööbik. «Kuna me kasutame kuiva puu tootmiseks puidukuivatit, siis ei ole meil kuiva puu tootmise ja varustamisega suuremaid probleeme esinenud,» kommenteeris Janis Üksik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles