Lugeja küsib: mida võiks varasügisel külvata?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögiviljaseemned.
Köögiviljaseemned. Foto: Liis Treimann

«Mida võiks veel praegu otse peenrale külvata?» soovis Tarbija24 lugeja teada.

Vastab Hansaplanti info- ja turundusassistent Alice Sooaru.

Sel aastal saagi saamiseks ja seemnete külvamiseks on aeg juba sügisene, kuna seemnete idanemisperiood on pikk - alates seitsmest päevast kuni mitu nädalat. Seetõttu väikesed taimed ei jõua enne külmade tulekut suureks kasvada.

Kasvuhoones katteloori all võib proovida tilli kasvatada, kuid kindlasti tasuks arvestada, et suuri ja võimasaid tillitaimi enam ei arene.

Kui aga soovitakse saaki saada järgmisel aastal, siis võib köögiviljakultuuri seemneid külvata ka juba sügisel. Need seemend läbivad mullas olles külmtöötluse, saak valmib varem ning neist kasvavad tugevamad taimed. Väga oluline on loomulikult külviaeg, mis võiks olla siis, kui saabuvad esimesed nõrgad miinuskraadid öösel. Külvamiseks sobib petersell, redis, lehtsalat, porgand, pastinaak, till, sibul, küüslauk, spinat, koriander, rõigas ja naeris.

Maitsetaimedest võib ka praegu melissi või piparmündi püsikuid järgmiseks aastaks maha istutada. Praegu augusti lõpus ja septembris on väga hea aeg istutada maasikataimi, ideaalne aeg marjapõõsaste ja viljapuude istutamiseks. Taimed jõuavad veel juurduda korralikult ning peavad vastu külma talve.

Et järgmine aasta kevad oleks ilus ja kirev, siis on just nüüd õige aeg lillesibulate- tulpide, krookuste, nartsisside jt. sibulate maha istutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles