Eurokomisjon süüdistab Eestit soolises diskrimineerimises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas see on sooline diskrimineerimine, et Eestis on sissepääs ööklubidesse meestele sageli kallim? Fotol lustivad piigad Pärnu ööklubis Bravo.
Kas see on sooline diskrimineerimine, et Eestis on sissepääs ööklubidesse meestele sageli kallim? Fotol lustivad piigad Pärnu ööklubis Bravo. Foto: Hille Rokk / Pärnu Postimees

Euroopa Komisjon kaebas Eesti Euroopa kohtusse, sest riik ei ole seniajani vastu võtnud soolise võrdõiguslikkuse seaduse muudatust, mis tagaks võrdsed kaupade ja teenuste hinnad nii meestele kui ka naistele, kirjutab Kaidi Kasenõmm ajalehes Postimees.

Sotsiaalministeeriumi soolise võrdõiguslikkuse osakonna juhataja Kadi Katharina Viigi sõnul on Eestis täitmata Euroopa Liidu direktiiv, mis peab tagama võrdsed hinnad kõikidele kaupadele ja teenustele olenemata inimese soost.

Eestis on sageli meestele kallim näiteks sissepääs ööklubidesse, samas kui naised maksavad rohkem juuksuriteenuse eest, mille hind määratakse valdavalt pigem soo kui lõikusetüübi järgi.

Nii pealinnas asuva klubi Parlament kui ka Tartus tegutseva Club Tallinna esindajad kinnitasid samas, et nende poole ei ole mehed seda sorti kaebustega pöördunud. Club Tallinna haldus- ja personalijuht Merlin Mardisalu märkis hoopis, et neil on eraldi pidudesari, kus meestele on tasuta sissepääs.

Eesti Naisühenduste Ümarlaua peasekretäri Eha Reitelmanni sõnul on ühendus mures, et mitmed Eestis kehtiva soolise võrdõiguslikkuse seaduse mõisted ei ole vastavuses Euroopa Liidu direktiivides toodud määratlustega.

«Oleme täielikus hämmingus, miks ei võtnud riigikogu eelnõu enne suvepuhkust seadusena vastu. Samas näitab see ilmekalt vähest huvi ja poliitilise tahte puudumist soolise võrdõiguslikkuse tagamise vastu,» lausus Reitelmann.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde on kindel, et seaduse vastuvõtmisega sügisel probleemi ei teki ning ta kinnitas, et mingisuguseid sanktsioone Eestile kohtusse kaebamise tõttu ei tule.

Soolise võrdõiguslikkuse seaduse muudatus jäi kevadel vastu võtmata, kuna võimuliit pookis sellele külge seadusemuudatuse, mis kohustas Tallinna säilitama senised kaheksa valimisringkonda linnaosade arvust hoolimata.

Antud artikli täisteksti loe Postimehe paberversioonist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles