Koolikaupade müük käib täistuuridel

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna kaubamajas koolikaupu varunud Siiri Silem koos tütre Gretega ostab vajaminevaid asju mitmes osas suve jooksul, et vältida korraga suuremat väljaminekut.
Tallinna kaubamajas koolikaupu varunud Siiri Silem koos tütre Gretega ostab vajaminevaid asju mitmes osas suve jooksul, et vältida korraga suuremat väljaminekut. Foto: Toomas Huik

Kolmveerand aastas müüdavatest vihikutest läheb kaubaks augustis ja septembris, kuid agaramad vanemad hakkavad lastele asju varuma juba suve keskpaigas.

Kuigi tänapäeval jagub koolitarbeid poeriiulitele aasta ringi, armastavad Eesti lapsevanemad varuda koolikaupu vahetult enne septembri algust.

«Meie ostame kooliasjad enne 1. septembrit ära. Kui midagi jääb puudu, siis saab hiljem juurde osta,» rääkis Tallinna kaubamaja koolilaadal sisseoste teinud Birgit Reili (23). Tema sõbranna Sandra Marnati (25) sõnul on enne kooliaasta algust kaupade valik rikkalikum. Pealegi on selleks ajaks vanematel käes koolist saadetud vajalike asjade nimekiri. Mõlemad naised kinnitasid, et koolitarbeid ostes nad hinda ei jälgi. «Kõigi kooliks vajalike riiete peale kulub märksa enam raha, aga vihikud ja pliiatsid suuremat pauku rahakotile ei pane,» sõnas Marnat.

Koos tütre Gretega (12) kaubamajas sisseoste teinud Siiri Silem (34) ostab kooliasju suve jooksul mitmes osas. «Nii on rahaliselt kergem, kui summa jaotub mitme kuu peale ära,» rääkis tütart üksi kasvatav naine. Vaid vihikuid ostab pere pärast 1. septembrit, sest siis on täpselt teada, milliseid vihikuid nõutakse. «Mõned õpetajad nõuavad ühte asja ja teised teistsugust,» selgitas ta.

Naise sõnul tundub talle, et mida vanema klassiga on tegu, seda vabamad on kooli esitatavad nõudmised. Nende peres on ette tulnud ka seda, et mõnda kooliks ostetud asja ei lähe vaja, eelmisel aastal jäid üle näiteks õlipastellid. «Kuna ma ise töötan ka lastega, siis ostsime erinevaid kunstitarbeid, aga neid ei läinudki vaja. Need ma ostsin iseenese tarkusest,» tõdes Silem muiates.

«Müügistatistikast võib järeldada, et üle poole koolikaupadest ostetakse ära kooli alguses. Näiteks kogu kooliaasta jooksul ostetud vihikutest ja kaustikutest ostetakse 75 protsenti augusti- ja septembrikuus,» rääkis Prisma pressiesindaja Kadri Lainas. Selveris on koolikaupade kõrgaeg augusti viimane ja septembri esimene nädal. Poeketi turundusjuhi Ruth Aarma sõnul pärast seda müük stabiliseerub ja jätkub hoogsalt terve sügise. «Ilmselgelt vanemate klasside õpilased tulevad koolitarbeid ostma hiljem,» arvas ta.

Büroomaailma Kadaka kaupluse juhataja asetäitja Heleri Jürissoni sõnul tulevad esimesed vanemad koolikaupu ostma juba juuli keskel. Nendel vanematel on ostud väga täpselt paika pandud ja tühja-tähja peale aega ega raha ei raisata. «Kõige suuremaks mölluks läheb lapsevanematel ikkagi septembri alguses, kui hakatakse ostma õpikute ja töövihikute kilekaasi. Need on õpikutetootjatel kõik erinevates mõõtudes ja on väga raske leida õigeid kaasi,» rääkis ta.

Samas on kasvanud märgatavalt nende perede hulk, kes eelistavad vihikuid-kaustikuid tellida Büroomaailma veebipoest. Jürissoni sõnul on silma jäänud, et väljaspool suuri linnu on kliendid hinnatundlikumad ning käivad esialgu vaatamas, mida pakutakse, ja märgivad lausa hindu üles, et teiste pakkujatega võrrelda.

«Trend on, et hind loeb, ning seepärast ostetakse hea hinnaga kampaaniatooteid kõige rohkem,» tõdes Eesti suurima jaeketi ETK turundusjuht Andres Lember. Kuigi nendegi poodides müüakse koolikaupu kõige enam vahetult enne 1. septembrit, ostetakse viimasel ajal vihikuid ja pliiatseid järjest rohkem ka aasta läbi. Maxima pressiesindaja Erkki Erilaiu sõnul on nende poodides pärast kooli algust teine arvestatavam koolikaupade ostulaine jaanuaris.

Kui varasematel aastatel olid koolilaste seas populaarsemad Lotte, Angry Birdsi, Hello Kitty ja Kääbiku sarja kaubad, siis tänavu on Selveri turundusdirektori Ruth Aarma kinnitusel just kaustikute ja joonistusplokkide puhul müügihitiks saanud «Kättemaksukontori» tooted.

Prismast on hakatud rohkem ostma koolikotte, samas kui päevikute müük läheb allamäge. «See aasta müüvad ikka veel väga hästi Angry Birdsi temaatikaga koolikaubad, Hello Kitty kaupade buum on vaibumas,» rääkis Kadri Lainas. Apollo koolikaupade tootejuhi Mairi Muinaste sõnul on sel aastal popiks saanud ökokoolikaubad, millest kaks vihikut ja kustukummiga pliiats on suisa müügiedetabelis kõrgel kohal.
-------------------------------------------

Müüdumad koolikaubad erinevates kauplusekettides

Apollo

1. Kõvade kaantega koolipäevik A5 Büroodisain

2. Täitepliiats-joonlaud kaks ühes Techjob

3. Kustutuskumm Mini Softy

4. Kustutatav tintpliiats Pilot Frixion

5. Kolmekandiline pliiats Black’Peps

6. Ruuduline kaustik Pigna (42 lehte)

7. Ökotoode: harilik pliiats kustutuskummiga St. Green

8. Abijoontega koolivihik Lotte

9. Värviliste paberite komplekt trukk-kinnitusega kotis (11 erinevat värvi, 33 lehte)

10. «Kättemaksukontori» jooneline kaustik (35 lehte)

11. Ruuduline ökomärkmik

12. Pliiatsiteritaja koos kustutuskummiga Milan Capsule

13. Kahepoolsete värvipliiatsite komplekt Color’Peps DUO 12 tk = 24 tk

14. Valge koolivihik Öko

15. Ruuduline koolivihik Öko

Maxima

1. Koopiapaber

2. Koolipäevik

3. Akvarellialbum

4. Guaššvärvid

5. Vihikud 12 lk

6. Kaustikud 120 lk, spiraalköide

7. Vihikud 48 lk ja 96 lk

8. Värviline kartong ja paber

9. Tindi- ja geelpliiatsid

10. Värvipliiatsid

11. Pinal Monster High

12. Täidetud pinalid

13. Plastiliin

14. Akvarellvärvid

15. Viltpliiatsid

Büroomaailm

1. Ranitsad

2. Tindipliiatsid

3. Pinalid

4. Päevikud

5. Kaustikud

6. Joonistusplokk

7. Pastapliiats

8. Värvipliiatsid

9. Akvarell- ja guaššvärvid

10. Kilekaaned

11. Ümbrispaberid

12. Liim

13. Viltpliiatsid

14. Pintslid

15. Vihikud

ETK Grupp

1. Pastapliiats

2. Ruuduline vihik (12 lehte)

3. Raamatupaber (3 m x 40 cm)

4. 20 joonega vihik (12 lehte)

5. Liimipulk

6. Koolipäevik

7. Harilik pliiats

8. Joonistusplokk A4 (20 lehte)

9. Kaustik valemitega

10. Guaššvärvid

11. Kaustik (36 lehte)

12. Viltpliiatsid

13. Pinalid

14. Tahvelarvuti

15. Koolikott, ranits

Prisma

1. Tüdrukute ranits Herlitz

2. Poiste ranits Herlitz

3. Koopiapaber A4 80 g 500 lk

4. Koolipäevik kõvade kaantega A5 suuruses

5. Guašid 12 x 20 ml

6. Sinine tindipliiats Pilot 0,7, kustutatav

7. Soodsaim ruuduline vihik

8. Soodsaim 23 joonega vihik

9. Kilekaaned 10 tk

10. Lotte ruuduline vihik

11. Raamatupaber

12. Pildiga ruuduline vihik

13. Abijoonega vihik

14. Kustutuskumm Softy

15. Ruuduline kaustik XTRA

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles